Ajan­kohtai­sta

Hedelmöityshoidoilla syntyy neljännesmiljoona lasta vuodessa

Maailmassa arvioidaan tällä syntyvän vuodessa jopa 250 000 vauvaa, jotka ovat saaneet alkunsa hedelmöityshoidoilla. Määrä on kasvanut neljänneksen parissa vuodessa.

Maailmassa arvioidaan tällä syntyvän vuodessa jopa 250 000 vauvaa, jotka ovat saaneet alkunsa hedelmöityshoidoilla. Määrä on kasvanut neljänneksen parissa vuodessa. Luvut eivät ole tarkkoja, sillä kaikista maailman maista ei ole saatavilla tilastoja.

Hedelmöityshoitojen saatavuus vaihtelee. Länsi-Euroopassa ihmiset saavat hyvää terveydenhuoltoa ja myös yleensä myös tukea hedelmöityshoitojen kustannuksiin. Kehitysmaissa tilanne on toinen. Human Reproduction –lehdessä julkaistavan raportin koonneen ryhmän johtaja Jacques de Mouzon pohtiikin, pitäisikö kehitysmaita varten kehittää halvempia hedelmöityshoitoja. Niiden tulokset olisivat luultavasti epävarmempia, mutta ainakin pääsy hoitoihin helpottuisi. Tällä hetkellä maissa, joissa hoidot ovat hyvin kalliita, tehdään aggressiivisempia hoitoja. Niiden tuloksena on enemmän ongelmia kuten monisikiöraskauksia ja munasarjojen hyperstimulaatiosyndroomaa.

Raportin mukaan hedelmöityshoitojen ääripäät olivat Ecuador, missä hedelmöityshoitoja oli saatavissa kaksi hedelmöitysyritystä miljoonalle ihmiselle, ja Israel, missä oli tarjolla 3688 hedelmöitysyritystä miljoonalle.

Raportin mukaan hedelmöityshoidon avulla syntyneiden lasten määrä on kasvanut, vaikka siirrettyjen alkioiden määrä on vähentynyt.

Raportti kuvaa hedelmöityshoitojen tilannetta vuonna 2002. Se on viimeisin vuosi, josta tilastot on saatavilla. Edellinen raportti käsitteli vuotta 2000.

Käytetyissä tekniikoissakin oli tapahtunut muutoksia edellisen raportin jälkeen. ICSI-hoidot (mikrohedelmöitys) olivat lisääntyneet raportin mukaan merkittävästi suhteessa IVF-hoitoihin (koeputkihedelmöitys). Jacques de Mouzonin mukaan tämä oli yllättävä tulos. –Mikrohedelmöitys on tarkoitettu nimenomaan miehestä johtuvan hedelmättömyyden hoitoon, eikä siinä ole tiettävästi tapahtunut muutoksia.

Jacques de Mouzon pitää pakastettujen alkioiden lisääntynyttä käyttöä hyvänä uutisena, sillä se lisää yleistä todennäköisyyttä tulla raskaaksi ja vähentää useiden alkioiden siirtoja ja siten monisikiöraskauksia.

Hertta Vierula

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030