Helsingin opiskelijat astuivat terveyskeskuksiin
Helsingistä valmistuneet lääkärit ovat kokeneet saaneensa muita huonommat valmiudet perusterveydenhuollossa työskentelyyn. Kyselyiden osoittamaan ongelmaan tartuttiin nelisen vuotta sitten.
- Meidän tehtäväksemme tuli saada opiskelijat pois HUS:n tornista, kertovat professorit
Kaisu Pitkälä
jaJohan Eriksson
sekä koulutusylilääkäriArja Helin-Salmivaara
.Helsingissä on nyt lisätty harjoittelujaksoja perusterveydenhuollossa, ja kentän opettaja-, ohjaaja- ja kouluttajalääkäreille tarjotaan systemaattista pedagogista koulutusta.
- Olemme voineet myös palkata terveyskeskuksiin opettajalääkäreitä yliopiston sivuvirkoihin. Tällöin opiskelijoilla on aina paikalla ohjaaja, jolla on oikeasti aikaa. Myös Haartman-sairaalan päivystysharjoittelu on tullut mahdolliseksi yliopistojen sivuvirkojen avulla. Kun vastavalmistunut lääkäri alkaa sitten työskennellä terveyskeskuksessa, ohjaajalääkärien tehtävä on myös "katkaista napanuora", jotta hän oppii pärjäämään myös itsekseen, Arja Helin-Salmivaara kertoo.
Lisää voimavaroja ja näkyvyyttä uudistukseen toi myös suomen- ja ruotsinkielisen osaston yhdistäminen kolme vuotta sitten. Samalla HUS:iin perustettiin yleislääketieteen yksikkö.
Helsinki on ollut jäljessä yleislääketieteen opetuksen määrissä muihin tiedekuntiin verrattuna. Tampereella ja Kuopiossa yleislääketieteen opetukseen on varattu vähintään 15 opintopistettä, Helsingissä vain 9,5.
Yleislääkärin ura houkuttaa
Johan Erikssonin mukaan kenttä on tullut innokkaasti mukaan muutokseen. Koulutuksen tarve oli tunnistettu kunnissa ja terveyskeskuksissa. Nyt niissä on vakituiset ohjaajat ja kouluttajalääkärit, mikä helpottaa harjoittelun järjestämistä.
- Yleislääketieteen erikoistumiskoulutus ja tutkijakoulutus ovat saaneet uudenlaista tuulta alleen sen jälkeen, kun lisäsimme yleislääketieteen opetusta ja harjoittelua. Akateeminen terveyskeskus -konsepti on tuottanut hyviä tutkimus- ja kehittämisprojekteja, ja meillä on kolmisenkymmentä väitöskirjan tekijää, kertoo Kaisu Pitkälä.
Tiedekunnassa iloitaan siitä, että yleislääketieteeseen erikoistuminen kiinnostaa nyt aiempaa useampia ja nuorempia lääkäreitä.
- Harjoitusjaksoilla kohdattavat lääkärit ovat selkeä roolimalli. He välittävät ammatillisuutta ja lääkärin työn etiikkaa. Kun erikoissairaanhoidossa potilaita saatetaan pelastaa jollain poikkeuksellisella operaatiolla, yleislääkärin hienot hetket ovat oivalluksia potilaan ja lääkärin välisessä vuorovaikutuksessa. Eli pitkän potilassuhteen hedelmiä, miettii Arja Helin-Salmivaara.