Lehti 36: Ajan­kohtai­sta 36/2018 vsk 73 s. 1933

Helsinki aikoo luopua sairaalapäivystyksistä

Ulla Toikkanen
Kuvituskuva 1

Helsinki suunnittelee luopumista omista sairaalapäivystyksistään Malmilla ja Haartmanilla. Valtuusto tekee liikkeenluovutuksesta vielä lopullisen päätöksen.

Kaikki Helsingin Päivystyksen lääkärivakanssit siirtyisivät HUS:iin. Helsingin psykiatria- ja päihdepalveluista siirtyvät lääkärivakanssit puolestaan sijoittuisivat hallinnollisesti HUS Psykiatria -tulosyksikköön.

Lääkärien pääluottamusmies Risto Avela HUS:sta kertoo, että siirtyvien henkilöiden pätevyysvaatimukset aiheuttavat huolta.

– Jos kaupungilta siirtyy ylilääkäritason lääkäreitä, joilla ei ole dosentuuria, heillä tulee olla mahdollisuus jatkaa entisissä viroissaan entisin kelpoisuusehdoin, ja vasta heidän lähdettyään näissä viroissa siirryttäköön HUS:n vaatimaan dosentuuriin kelpoisuusehtona, hän sanoo.

Avelan mukaan toinen huoli on päivystäjien saaminen.

Lue myös

– Jos tähän asti terveyskeskusten lääkärit ovat päivystäneet Malmilla ja Haartmanissa, kun ovat saaneet päivystyskorvauksesta ainakin osan vapaana, onko näillä lääkäreillä enää intressiä päivystää? Jos he lopettavat päivystämisen, mistä HUS:n yksiköistä saadaan päivystäjät, kun yksiköiden omat päivystysringit vaativat tekijänsä? Vai ostetaanko ulkoa? Avela kysyy.

Sosiaali- ja kriisipäivystys jäisi kaupungille.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030