Ajan­kohtai­sta

Helsinki saa molekyylilääketieteen keskuksen

Meilahteen perustettava keskus työllistää jopa 200 alan tutkijaa. Huippututkijoita odotetaan myös ulkomailta.

Helsingin yliopisto perustaa kansainvälisen molekyylilääketieteen tutkimuskeskuksen. Asiasta päätettiin eilen.

Ensi vuoden alussa aloittava keskus tutkii ihmisen perimän, ympäristötekijöiden ja elintapojen vaikutusta tautien syntyyn. Se työllistää jatkossa jopa 200 alan tutkijaa.

Tutkimuskeskuksen päälaboratorio tulee Meilahden kampukselle. Keskukseen liittyvät jäseniksi Suomen muut biokeskusyliopistot eli Kuopion, Oulun, Tampereen ja Turun yliopistot, Åbo Akademi sekä Kansanterveyslaitoksen molekyylilääketieteen osasto.

Muita yhteistyö- ja rahoituskumppaneita ovat Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri ja Helsingin yliopistollinen keskussairaala, Helsingin kaupunki, useat säätiöt sekä Orion-yhtymä.

Keskus solmii ulkomaisia yhteyksiä

Keskuksen tavoitteena on vahvistaa ja kansainvälistää suomalaisten kansantautien ja molekyylilääketieteen tutkimusta.

Keskus verkottuu Ruotsiin ja Norjaan perustettavien molekyylilääketieteen keskusten kanssa, joiden tutkimusaiheet täydentävät Suomen yksikön tieteenaloja. Kaikki pohjoismaiset laitokset tekevät yhteistyötä Euroopan molekyylibiologian laboratorion (EMBL) kanssa. Kansainvälinen toimintayhteisö mahdollistaa ulkomaisten huippututkijoiden rekrytoinnin Suomeen.

Tutkimuskeskuksen vuotuisesta noin 10 miljoonan euron tavoitebudjetista on neuvoteltu puolet. Opetusministeriön rahoituspäätöstä odotetaan lähiaikoina.

Tutkimuskeskuksen lopullisesta nimestä ja johtosäännöstä päätetään myöhemmin erikseen.

Miia Soininen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030