Lehti 43: Ajan­kohtai­sta 43/2011 vsk 66 s. 3205

Herkkä CRP voi auttaa kokonaisriskin arvioimisessa

Hertta Vierula

Herkän CRP:n mittaaminen sopii sydän- ja verisuonitautiriskin arvioimiseen silloin, kun perinteisten riskitekijöiden arvioimisen jälkeen on edelleen epäselvää, pitäisikö kolesterolilääkitys aloittaa. Näin linjaa Wihurin tutkimuslaitoksen johtaja, professori, LKT Petri Kovanen.

Suomessa herkän CRP:n merkitykseen sydän- ja verisuonitautiriskin arvioimisessa on suhtauduttu varauksella, eikä testiä käytetä kovin paljon. Herkän CRP:n mittaus on käytössä erityisesti Yhdysvalloissa.

- Siellä on ehdotettu jopa, että siirryttäisiin käyttämään pelkästään herkän CRP:n mittausta sydän- ja verisuonitautiriskin arvioimisessa kolesterolin sijasta. Sitä en kannata, Kovanen painottaa.

CRP:n pitoisuuden lievän kroonisen suurenemisen tiedetään ennakoivan erityisesti sepelvaltimotautia. Myös se tiedetään, ettei CRP:n lievä suureneminen aiheuta sydäntautia, vaan se on riskin osoitin. Kovanen muistuttaa kuitenkin, että perinteisten riskitekijöiden huolellinen arviointi riittää tutkimusten mukaan sydän- ja verisuonitautien kokonaisriskin määrittelemiseen.

- Perinteisten riskitekijöiden arvioimisessakin voi olla vielä parantamisen varaa.

Lue myös

Statiinilääkityksen kritisoijat ovat Kovasen mukaan oikeassa siinä, että moni syö statiineja turhaan. Toisaalta moni ei syö statiineja, vaikka ne olisivat tarpeen.

- Ei pidä tuijottaa pelkkään kolesteroliin vaan muutkin riskitekijät on otettava huomioon. Kolesterolitason laskemisen tarve pitää määrittää kokonaisriskin perusteella.

Epäselvissä tilanteissa herkän CRP:n mittaus voi olla hyvä tapa saada selvyyttä kokonaisriskiin.

- Tällaisissa tapauksissa herkän CRP:n mittausta voitaisiin käyttää Suomessa nykyistä enemmänkin.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030