Ajan­kohtai­sta

Herpestartunnan saanut vauva hyötyy pitkästä lääkekuurista

Puolen vuoden asikloviirilääkitys estää synnytyksen yhteydessä herpes simplex virus -tartunnan saaneiden vauvojen iho-oireiden uusiutumista ja edistää hermoston normaalia kehitystä.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/panthermedia_herpesvirus-pieni.jpg
Synnytyksen yhteydessä herpestartunnan saaneet vauvat hyötyvät kuuden kuukauden pituisesta asikloviirikuurista. Näin todettiin satunnaistetussa kaksoissokkotutkimuksessa, joka julkaistiin vastikään NEJM:ssä.

Tutkimukseen valittiin 74 HSV (herpes simplex virus) -tartunnan saanutta vastasyntynyttä, joista 45:llä oli oireita keskushermostossa ja 29:llä ihossa, suussa ja silmissä. Kaikki vauvat saivat 14 päivän asikloviirikuurin. Kummastakin ryhmästä puolet sai asikloviiria (3 x 300 mg/m2) edelleen kuuden kuukauden ajan ja loput saivat lumelääkettä.

Tutkimus keskeytettiin niiden vauvojen osalta, joilla iho-oireet uusiutuivat lääkityksen aikana kaksi kertaa. Asikloviiriä saaneiden vauvojen iho-oireet pysyivät poissa keskimäärin 2,5 kuukautta pitempään kuin lumelääkettä saaneiden. Keskushermoston tauti uusiutui kolmella vauvalla, joista yksi oli saanut asikloviiriä ja kaksi lumelääkettä.

Keskushermosto-oireisten ryhmästä 28 vauvalle tehtiin Bayleyn henkisen kehityksen testi 12 kuukauden iässä. Asikloviiriä saaneet saivat keskimäärin paremmat pisteet kuin lumelääkettä saaneet. Lisäksi pitempikestoinen lääkekuuri oli yhteydessä parempiin testituloksiin.

Asikloviiria saaneista keskushermoston oireista kärsineistä vauvoista 69 % oli vuoden iässä hermoston kehitykseltään normaaleja ja vakavia häiriöitä 19 %:lla. Lumeryhmässä normaali kehitystaso oli joka kolmannella ja vakavia häiriöitä oli samoin joka kolmannella.

Iho-, silmä- ja suuoireisten ryhmässä ei havaittu eroja Bayleyn testituloksissa asikloviiria ja lumelääkettä saaneiden välillä. Motorisessa kehityksessä eroja ei löytynyt kummassakaan ryhmässä.

Pitkäaikaisen asykloviirihoidon uskotaan aiheuttavan infektioille altistavaa neutropeniaa, mutta tässä tutkimuksessa lääkityksen ei havaittu laskevan veren neutrofiilien määrää. Tämä riski ei ole kuitenkaan poissuljettu.

Tiina Lautala
kuva: PantherMedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030