Hirvittääkö haastattelu?
Perjantain Lääkärilehden medisiinarisivuilla pohditaan, hirvittääkö haastattelun antaminen toimittajalle. – Muista, että olet alasi ammattilainen, neuvoo lääkäreitä Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja Marjut Lindberg.
Hän kertoo 11.1. Lääkäripäivien kandikurssilla, mitä terveyskeskuslääkärin tulee tietää tiedotuksesta ja viestinnästä.
Lindbergin mielestä on tärkeä ymmärtää, että tiedottaminen palvelee myös lääkärin omaa työtä. Haastatteluissa pystyy tuomaan esiin monia terveyteen vaikuttavia asioita ja ottamaan niihin kantaa. Lääkäri on myös tiedon jakaja.
Yhteistyötä toimittajien kanssa ja luontevan suhteen rakentamista viestimiin pitäisikin opet taa läpäisyperiaatteella jo lääkärikoulutuksessa. Lindbergin mukaan varsinkin monet nuoret lääkärit pelkäävät toimittajia. Hän kuitenkin muistuttaa, että lääkäri pyydetään haastateltavaksi juuri siksi, että hän on ammattilainen ja tuntee asian. Jos niin ei kuitenkaan ole, kannattaa ehdottaa toista asiantuntijaa haastateltavaksi.
– Joskus huomaa, että nuorta lääkäriä pelottaa jo pelkkä haastattelutilanne, mutta usein pelätään ylilääkärin tai toisten kollegojen reaktiota haastatteluun. Siksi näistä asioista pitäisikin puhua työpaikoilla etukäteen. Jos johtava lääkäri haluaa säilyttää itsellään viestintävastuun, asian pitäisi olla kaikkien tiedossa.
Jos lääkäriltä pyydetään yllättäen puhelinhaastattelua eikä kyse ole todella kiireellisestä asiasta, voi ehdottaa, että asiaan palattaisiin puolen tunnin kuluttua. Silloin ehtii koota ajatuksensa ja pystyy vastaamaan rauhallisesti. Jos puolesta tunnista sovitaan, on haastateltavan ehdottomasti oltava tavoitettavissa.
Lääkärin on syytä tuntea muutamia viestinnän keskeisiä pelisääntöjä. Haastateltavalla on esimerkiksi oikeus tietää, missä välineessä juttu julkaistaan. Lisäksi hänellä on oikeus tarkistaa sitaattinsa.
– Nimenomaan sitaattinsa. Aika sitkeästi nimittäin elää harhaluulo, että haastateltavalla on oikeus muokata juttu mieleisekseen. Sitä oikeutta tarkistusoikeus ei sisällä, eikä sellaista valtaa pidä koskaan antaa viestimen ulkopuolelle, Marjut Lindberg korostaa.
Lyhyiden verkkouutisten tarkistuttamisessa toimittajat kuitenkin toivovat joustoa, koska uutiset halutaan saada verkkoon heti.
Suvi Sariola
kuva: PantherMedia
Lääkärien ja toimittajien yhteinen tiedotussuositus on Lääkäriliiton verkkosivuilla.