Lehti 40: Ajan­kohtai­sta 40/2009 vsk 64 s. 3289

HIV-rokotetutkimus etenee Suomessakin

Mia Flygar

Yhdysvaltalais-thaimaalaisen HIV-rokotetutkimuksen tulokset kahden rokotteen yhdistelmästä, joka vähensi tartuntoja 31 %, eivät yllätä. Myös Suomessa tehty HIV-rokotetutkimus on antanut viitteitä siitä, että paras teho saadaan yhdistelmärokotteella.

Vuonna 1983 HIV-rokotetutkimuksen Suomessa aloittanut professori Kai Krohn ei lähde hehkuttamaan yhdysvaltalaistutkimuksen tuloksia, niin rohkaisevina kuin niitä pitääkin.

- Merkittävää on se, että tutkimuksessa käytettiin kahta eri tavoin toimivaa rokotetta, joista kummankaan ei ole aiemmin todettu yksinään toimivan. Itsekin olen ollut sillä kannalla, että yhdistämällä kahta tai useampaa eri tavoin toimivaa rokotetta päästään lähemmäksi toivottua vaikutusta.

Yhdysvaltain armeijan ja National Institutes of Healthin rahoittamassa faasin III tutkimuksessa testattiin kahta aiemmin tehottomaksi osoittautunutta rokotetta yli 16 000:lla terveellä vapaaehtoisella thaimaalaisella.

Testiryhmä rokotettiin ensin sanofi-aventisin valmistamalla ALVAC-HIV vCP1452:lla. Tehosterokotteena annettiin VaxGenin AIDSVAX B/E -rokotetta. Rokotetta saaneilla havaittiin kolmen vuoden aikana 31,2 % vähemmän HIV-tartuntoja kuin lumeryhmällä. Tartunnan saaneiden virusmäärään rokotteella ei näyttänyt olevan vaikutusta.

Suomessa HIV-rokotetutkimus etenee hiljaisen määrätietoisesti. Krohninkin aikanaan luotsaama tamperelainen bioteknologiayritys FIT Biotech työstää DNA-rokotetta, joka pyrkii nostamaan soluvälitteisen immuunivasteen.

Lue myös

DNA-rokote perustuu Krohnin ja työryhmän Tampereen yliopistossa aluille laittamaan ja sittemmin yhdessä virolaisten tutkijoiden kanssa jatkojalostamaan rokotteeseen. Se on tällä hetkellä faasin II testauksessa Etelä-Afrikassa.

- Hieman subjektiivisena mielipiteenä voin sanoa, että tämä rokote on teholtaan huippuluokkaa. Se päihittää mennen tullen ALVAC:n ja AIDSVAX:n tehon, Krohn sanoo.

Vaikka yhdysvaltalaistutkimuksessa saatiin ensimmäisen kerran näyttöä HI-virukseen tehoavasta rokotteesta, ei Krohn halua nostattaa liikaa intoa.

- HIV-rokotetutkimuksen kannalta tulos on hyvä, mutta tehokkaan ja toimivan yhdistelmän löytäminen edellyttää vielä paljon kansainvälistä yhteistyötä.

Mia Flygar mia.flygar@fimnet.fi

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030