Hoidanko potilaat, vaikka tietojärjestelmä kaatuu?
Sähköisten potilasasiakirjajärjestelmien takkuilu on lääkäreille tuttua. Pitääkö potilaat ottaa vastaan, jos terveyskeskuksen sähköinen potilaskertomus kaatuu, valvontaosaston johtaja Tarja Holi Valvirasta?
- Julkisen terveydenhuollon pitää hoitaa hoidon tarpeessa olevat potilaansa tavalla tai toisella. Lainsäädännön velvoitetta ei voi jättää toteuttamatta, jos tietty järjestelmä ei toimi.
- Julkisessa terveydenhuollossa työnantajalla on oltava riskinarviointiin perustuva varasuunnitelma siltä varalta, että sähköiset järjestelmät eivät toimi. Työnantajan velvollisuus on huolehtia siitä, että työnteon edellytykset ovat olemassa.
Entä kenen on vastuu, jos jotain menee pieleen?
- Se täytyy tutkia tapauskohtaisesti. Jokaisen lääkärin on hoidettava potilaita niillä edellytyksillä, kuin hän kohtuudella voi, siinä tilanteessa, mikä kulloinkin on käsillä.
- Jos lääkärillä ei ole käytettävissä potilaan vanhoja tietoja, hän kysyy niitä potilaalta niin paljon kuin pystyy niitä saamaan. Ei lääkäriä voi syyttää siitä, ettei hänellä ole ollut käytettävissään sähköisen järjestelmän aikaisempia tietoja.
Samat periaatteet koskevat tilannetta, jossa esimerkiksi puhelimet eivät toimi. Silloin on lisäksi tiedotettava väestölle, miten toimitaan.
Yksityinen hoitaa ilman velvoitettakin
Hoidetaanko potilaat yksityisessä terveydenhuollossa, vaikka sillä ei ole vastaavaa lainsäädäntöön perustuvaa velvollisuutta, Lääkäripalveluyritykset ry:n toiminnanjohtaja Ismo Partanen?
- Lähtökohta on se, että asiakas hoidetaan. Hoidon edellytykset joudutaan arvioimaan tilannekohtaisesti.
- Jokaisella yrityksellä pitäisi olla toimintaohjeet tällaista tilannetta varten.
Lue myös s. 2971.