Hoitotakuu kaipaa hiomista
Kuusi kuukautta ei ole monessakaan sairaudessa lääketieteellisesti oikea aikamääre.
Seitsemän vuotta sitten voimaan tullut hoitotakuulaki kaipaa kipeästi päivitystä. Näin arvioivat Lääkärilehden haastattelemat sairaanhoitopiirien johtajaylilääkärit, joiden mielestä nykyiset aikataulukriteerit eivät ole oikeassa suhteessa erilaisiin sairauksiin.
- Päivystyksen ja hoitotakuun kuuden kuukauden takarajan välissä on paljon erilaisia oireita, sairauksia ja potilaita. Vaihtelu on suurta, eikä yksi aikaraja toimi kaikissa tilanteissa, HUS:n johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi sanoo.
Hän muistuttaa, ettei kuusi kuukautta ole monessakaan sairaudessa lääketieteellisesti oikea aikamääre. Mäkijärven mielestä jokaisella erikoisalalla löytyisi säätämisen varaa hoitotakuuta mietittäessä.
Lievä vai vakava haitta?
Uudistusten kannalla on myös Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Aino-Liisa Oukka.
Hän kertoo esimerkin alkavaa kaihia potevasta potilaasta, jonka vaiva on ehkä leikkauksen tarpeessa, ja polviartroosipotilaasta, joka ei pääse kivun takia liikkumaan. Heitä koskee sama kuuden kuukauden hoitoonpääsyraja.
- En tarkoita, etteikö alkavaa kaihia voitaisi hoitaa julkisin varoin, mutta nyt olisi aika miettiä, ovatko kiireettömän hoidon aikakriteerit keskenään verrannollisia. Hoitotakuu pitää suhteuttaa myös resursseihin, Oukka painottaa.
Myös syövänhoitoa olisi mietittävä hoitotakuun näkökulmasta.
- Jokaiseen syöpädiagnoosiinkaan ei pitäisi asettaa samoja aikarajoja, sillä syöpätapaukset ovat kovinkin yksilöllisiä. Pitäisi antaa lääketieteellisten kriteereiden määritellä hoidon ajallinen kulku, Oukka tähdentää.
Kontrollikäyntien pelätään siirtyvän
Hoitotakuun päivittämistä kannattaa myös Pirkanmaan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Kari-Matti Hiltunen. Sen sijaan väitteestä, että sairaaloissa pitkitettäisiin kontrollikäyntien väliä hoitotakuun toteutumiseksi, johtajaylilääkäreillä on eriävät näkemykset.
- HUS:n alueella on vuosittain 1,5 miljoonaa potilaskäyntiä. On mahdollista, että joku polikontrolli on siirtynyt parilla päivällä, mutta ison luokan ongelma tämä ei ole, Markku Mäkijärvi sanoo.
Aino-Liisa Oukan mukaan hoitotakuu innoitti sairaanhoitopiirejä viilaamaan kontrollikäyntien aikataulutusta ja siirtämään niitä soveltuvin osin perusterveydenhuoltoon, mutta käyntejä ei enää lykätä hoitotakuun takia.
Kari-Matti Hiltusen mukaan väitteessä on perää.
- Olen kuullut huolta siitä, että osa avohoidon kontrollipotilaista joutuu odottamaan sen takia, että kaikki ensikäyntiä varten tulevat potilaat saadaan kolmen kuukauden sisällä lähetteestä erikoislääkärin vastaanotolle. Väite ei ole tuulesta temmattu, Hiltunen toteaa.