Hormonihoidosta vähän hyötyä virolaisnaisille
Hormonikorvaushoito parantaa naisen elämänlaatua vain rajoitetusti, kertoo Virossa tehty hoitotutkimus.
Eniten hyötyivät ne naiset, jotka kärsivät kuumista aalloista ja yöhikoilusta. Myös luunmurtumat vähenivät korvaushoitoa saaneiden joukossa.
Muita terveyshyötyjä ei havaittu Stakesin tutkimusprofessorin Elina Hemmingin johdolla tehdyssä tutkimuksessa.
- Päädyimme Viroon siitä yksinkertaisesta syystä, että Suomessa hormonikorvaushoito on jo vakiintunutta ja lääkärien asenteet niin positiivisia. Virossa hormonien käyttö on harvinaista ja ilmapiiri varauksellisempi, sanoo Elina Hemminki.
- Viron mediassa ei juurikaan ole näkynyt juttuja hormonikorvaushoidosta eikä ylipäätään vaihdevuosista. Naiset eivät tällaisista asioista yleensä keskustele julkisesti, eivätkä välttämättä edes lääkärinsä kanssa. Suhtautuminen on häveliästä, mutta toisaalta myös luonnonmukaista. Ikääntymiseen ja sen tuomiin vaivoihin suhtaudutaan elämän normaaleina ilmiöinä, pohtii tutkimuslääkäri Piret Veerus.
Hormonihoito lisäsi tutkittujen naisten käyntejä terveydenhuollossa ja hoitokustannuksia. Kontrolliryhmään verrattuna hormonihoitoa saavilla tehtiin enemmän alavatsan ultraäänitutkimuksia ja sydänfilmitutkimuksia, mutta ryhmien välillä ei ollut eroja gynekologisten tai rintaleikkausten määrissä, luuntiheysmittauksissa tai mammografioissa.
Hormonihoitoa saavilla naisilla esiintyi hieman enemmän sepelvaltimotautia, aivoverenkiertosairauksia ja syöpiä kuin niillä naisilla, jotka eivät syöneet hormoneja. Eroavuudet eivät kuitenkaan ole tilastollisesti merkittäviä.
Suomen Akatemian rahoittama Estonian Postmenopausal Hormone Therapy trial (EPHT) toteutettiin vuosina 1999-2001, ja siihen rekrytoitiin 1823 50-64-vuotiasta vaihdevuodet ohittanutta naista Tallinnan ja Tarton seuduilta. Naiset käyttivät tutkimus- tai lumelääkettä 2-5 vuotta.