Hormonikorvaushoidon rintasyöpäriski vaihtelee
Estrogeenin ja keltarauhashormonin yhdistelmähoito vaihdevuosioireissa lisää rintasyövän riskiä nopeammin ja enemmän kuin pelkän estrogeenin käyttö. Yhdistelmähoidossa syövän esiintyminen lisääntyy jo kolmen vuoden käytön jälkeen. Jatkuvaa yhdistelmävalmistetta yli viisi vuotta käyttäneillä esiintyy rintasyöpää enemmän kuin niillä, jotka käyttävät jaksoittaista yhdistelmävalmistetta.
Tiedot käyvät ilmi LL (väit.) Heli Lyytisen väitöstutkimuksesta. Yhteenvetona tutkija toteaa, että 10 vuotta yhdistelmähormonikorvaushoitoa käyttäneillä esiintyy rintasyöpää kaksi kertaa enemmän kuin verrokeilla, jotka eivät ole käyttäneet korvaushoitoa.
Pelkkä estrogeenihoito, jonka kesto oli alle viisi vuotta, ei lisännyt vaaraa sairastua rintasyöpään. Yli viisi vuotta estrogeenia käyttäneillä esiintyi rintasyöpää 44 prosenttia enemmän kuin vastaavassa normaaliväestössä. Tulos oli sama sekä suun että ihon kautta estrogeenia ottaneilla. Syöpäriskin lisääntyminen oli selvintä, kun annos oli yli 1,9 milligramaa päivässä. Vaginaalisen estrogeenin käyttäjillä rintasyöpäriski ei lisääntynyt.
- Estrogeenikorvaushoito aiheuttaa yli viiden vuoden käytössä noin neljä rintasyöpätapausta lisää tuhatta naista kohti. Yhdistelmäkorvaushoito aiheuttaa noin kuusi lisätapausta tuhatta naista kohti 5-10 vuoden käytön aikana, Lyytinen summaa.
Tutkijan mukaan synteettinen hormoni tiboloni ja estrogeenihoito ovat samalla viivalla keskenään rintasyöpäriskin suhteen. Lyhytaikainen keltarauhashormonin käyttö ei lisännyt syöpäriskiä.
Hormonikierukka lisää syöpäriskiä?
Tutkimus toi esiin levonorgestreeliä sisältävän hormonikierukan ja kohonneen rintasyöpäriskin mahdollisen yhteyden. Lyytisen mukaan yhteyttä ei voi näillä tiedoilla vahvistaa.
- Mukana oli paljon sekoittavia tekijöitä. Tutkimuksessa ei tiedetty tutkittavien painoa, vaihdevuosi-ikää, sukurasitetta syövän suhteen tai muita tunnetusti rintasyöpään vaikuttavia tekijöitä, Lyytinen sanoo.
Aika ajoin keskustelussa kuumaksi perunaksi nousevan hormonikorvaushoidon hyödyt ja haitat on Lyytisen mukaan punnittava yksilöllisesti.
- Hyöty on selvästi osoitettu osteoporoosin ja kuumien aaltojen hoidossa. Lääkärin on mietittävä korvaushoito jokaisen potilaan kohdalla taustatekijöiden valossa. Riskiryhmässä ovat naiset, joiden lähisukulaisella on todettu rintasyöpä sekä he, joilla on vahva sukurasitus laskimotukoksille tai sydän- ja verisuonisairauksille. Myös ylipaino, synnyttämättömyys ja myöhäinen ensisynnytysikä lisäävät rintasyövän riskiä.
Tutkijan mukaan hormonikorvaushoito ei mahdollisesti itsessään aiheuta syöpää, vaan voi kiihdyttää kasvuun pientä syöpäkasvainta, joka ei voida esimerkiksi mammografiassa vielä nähdä. Hänen mukaansa korvaushoidon aikana löytyneet syövät ovat useimmiten reseptoripositiivisia eli "kiltimpiä" ja helpompia hoitaa. Lyytinen ei tarkastellut tutkimuksessaan reseptoristatuksia.
Tutkimuksessa käytettiin Kelan lääkerekisterin, Suomen syöpärekisterin sekä Väestörekisterin sosiodemografisia tietoja vuosilta 1994-2007. Tutkimuksessa oli mukana 350 000 yli 6 kuukautta hormonikorvaushoitoa käyttänyttä yli 50-vuotiasta naista.
Aiheesta myös sivuilla 3436-7.