Ajan­kohtai­sta

HPV-rokotuksen tehosta uutta tietoa – Seulontauudistus jämähti ministeriöön

Suunnitelmat HPV-rokotusten aloittamiseksi ja seulontojen uudistamiseksi ovat Suomessa jo pitkällä. Nyt ne ovat kuitenkin pysähtyneet sosiaali- ja terveysministeriön seulontatyöryhmän pöydälle.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/Hpvteineja.jpg

Kaksivaikutteinen ihmisen papilloomavirus -rokote (HPV) suojaa erittäin hyvin vakavammalta kohdunkaulan syövän esiasteelta etenkin, kun rokote annetaan teini-ikäisille tytöille ennen kuin heistä tulee seksuaalisesti aktiivisia.

Kahden The Lancet Oncology -lehden Online First -versiossa julkaistun tutkimuksen tulokset osoittavat myös, että rokote suojaa osittain myös neljältä muulta syöpää aiheuttavalta HPV-tyypiltä, joihin rokotteen vaikutusta ei ole varsinaisesti suunnattu, ja jotka HPV 16/18-viruksen kanssa aiheuttavat noin 85 prosenttia kohdunkaulan syövistä maailmassa.


– Jos järjestelmälliset rokotusohjelmat kattavat suuren osan varhaismurrosikäisistä ennen kuin he aloittavat seksielämänsä, HPV-rokote vähentää merkittävästi kohdunkaulan syövän esiintyvyyttä. Tämä todennäköisesti sallisi seulontaohjelmien muuttamisen, kun muutos tehtäisiin rinnan rokotestrategian kanssa, selittää yksi johtavista tutkijoista, professori Matti Lehtinen Tampereen yliopistosta.


Erimielisyyttä mallinnusten luotettavuudesta

Suunnitelmat rokotusten aloittamiseksi ja seulontojen uudistamiseksi ovat Suomessa jo pitkällä. Nyt ne ovat kuitenkin jämähtäneet sosiaali- ja terveysministeriön seulontatyöryhmän pöydälle.

- THL:n asettama papilloomavirustautien torjuntatyöryhmän selvitys ja sen pohjalta annetut suositukset on hyväksytty THL:ssa kansallisessa rokotusasiantuntijaryhmässä sekä STM:n tartuntatautien neuvottelukunnassa. Ministeriön seulontaryhmä sen sijaan ei ole kelpuuttanut suosituksen perusteita eli lähinnä matemaattista mallinnusta, johon suositukset perustuvat, kertoo THL:n torjuntatyöryhmän puheenjohtajana toiminut Pekka Nieminen.

Torjuntatyöryhmä esitti kaikkien 11–12-vuotiaiden tyttöjen rokottamista ja seulontojen laajentamista nykyistä nuorempiin eli 25-vuotiaisiin naisiin ja nykyistä vanhempiin eli 65-vuotiaisiin naisiin. Lisäksi työryhmä suositteli yli 35-vuotiaiden naisten joukkoseulontoihin HPV-testiä nykyisen papa-testin sijasta.

Rokotuksen kustannukset olisivat ensimmäisenä vuonna noin 8-9 miljoonaa euroa, koska esitimme myös 13-15-vuotiaiden tyttöjen rokottamista ensimmäisenä vuonna. Sen jälkeen vuosikulut arvioitiin noin 2 miljoonaksi euroksi. Nyt kuitenkin Ruotsissa käyty hankintariita on laskenut rokotevalmistajien hintoja, joten kulut alenisivat varmasti meilläkin, arvioi Pekka Nieminen, joka työskentelee HYKSin naistentautien klinikkaylilääkärinä.

Rokote ehkäisi 93 prosenttia esiasteista

Lancet Oncolygyssa julkaistuun tutkimukseen osallistui lähes 20 000 tervettä, 15–25 -vuotiasta naista 14:stä Aasian ja Tyynenmeren, Euroopan, Latinalaisen Amerikan ja Pohjois-Amerikan maasta. Naiset saivat satunnaisesti joko kaksivaikutteisen HPV-rokotteen tai kontrollirokotteen (hepatiitti A -rokotteen), jotka annettiin kolmena annoksena heidän ilmoittautuessaan tutkimukseen sekä kuukauden ja kuuden kuukauden kuluttua.

Loppuraportissaan tutkijat selvittivät neljän vuoden seuranta-ajan jälkeen rokotteen tehoa pidemmälle edenneitä kohdunkaulan syövän esiastemuutoksia (CIN3) ja paikallisesti rajoittunutta lieriöepiteelisyöpää (AIS) vastaan sekä kahtatoista muuta sellaista syöpää aiheuttavaa HPV-tyyppiä vastaan, joihin rokotetta ei ollut varsinaisesti suunnattu.

Nuorilla naisilla, jotka eivät olleet vielä saaneet HPV-tartuntaa, rokote ehkäisi 93 prosenttia CIN3-asteisista solumuutoksista ja 100 prosenttia lieriöepiteelisyövistä (AIS) HPV-tyypistä riippumatta.

Tutkijoiden johtopäätös on, että on aiheellista tutkia rokotusten ja uusien seulontastrategioiden yhdistelmiä.

Toisen tutkimuksen tulosten mukaan rokotteella oli kohonnut immunologinen ristisuoja muita syöpää aiheuttavia HPV-tyyppejä 31,33, 45 ja 51 vastaan erilaisissa tutkituissa naisryhmissä.

Ulla Järvi

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030