Ajan­kohtai­sta

HUS otti aikalisän: lääkärit etsivät kadonneita saneluja

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS lykkää siirtymistä potilastietojen sähköiseen saneluun kunnes järjestelmän toimintavarmuus on turvattu.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/panthermedia_bitit1.jpg
Potilastietojen siirtäminen sähköiseen muotoon on jo aloitettu kolmessa HUS:n yksikössä. Syksyn aikana digitaaliseen muotoon on siirretty yhteensä noin 80 000 potilaskäynnin tiedot.

Potilasturvallisuus on vaarantunut, kun jopa tuhansien potilaiden tiedot ovat jääneet jumiin järjestelmään.

– Tilannetta on saatu jo purettua syöpäklinikalla ja silmä- ja korvaklinikalla, jotka ensimmäisinä ovat siirtyneet sähköiseen saneluun. Kolmiosairaalan neurologian klinikalla toimintahäiriöt jatkuvat. Siellä lääkärit joutuvat vielä hakemaan kadoksissa olevia sanelujaan järjestelmästä, hallintoylilääkäri Lasse Lehtonen sanoo.

HUS:n uudessa digitaalisessa sanelujärjestelmässä perinteinen kasettisanelu korvataan tallentamalla äänitiedosto digitaalisena. Lääkäri voi tehdä sanelun tietokoneeseen yhdistettävällä tai kannettavalla sanelulaitteella sekä pöytäpuhelimella tai kännykällä.

Saneluissa on potilaan hoitoon ja tutkimuksiin liittyviä tietoja. Sanelun jälkeen tekstinkäsittelijä kuuntelee äänitiedoston ja kirjoittaa sen potilastietojärjestelmään

Nyt osa sanelluista lausunnoista on kuitenkin kadonnut ja osa ei ole siirtynyt oikealle palvelimelle tai on siirtynyt sinne kangerrellen. Tämä vastaa paperiaikakaudella tilannetta, jolloin saneluteksti olisi vahingossa arkistoitu väärään kansioon. Toinen ongelma on ruuhkautuminen. Saneluja purkava HUS-Service on tehnyt sanelupurkuja hätätyönä.

HUS päättää hankkeen jatkosta sitä mukaa, kun digitalisoimisesta vastaava yritys Logica selvittää tekniset ja tekstien litterointiin liittyvät ongelmat.

Potilastietojen digitalisointihankkeet tiedetään haasteellisiksi muidenkin sairaanhoitopiirien kokemusten perusteella. HUS hyväksyi pilotin elokuussa ja digisanelu laajennettiin Syöpätautien klinikkaan, Silmä-korvasairaalaan ja muualle Meilahden sairaalaan. Tällä hetkellä noin 500 lääkäriä tekee arkipäivisin noin 1500 digisanelua.

Vuokko Maria Nummi
kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030