Hus sai vihdoin PET-laitteen
Syövän tutkiminen alueella harppasi eteenpäin, kun potilaiden juoksuttaminen Turussa ja rekka-autossa jäi historiaan.
Viime vuosina Husin PET-kuvaukset on hoidettu rekkaan sijoitetulla laitteella, joka on ollut Meilahden sairaalan käytössä kahden päivän ajan kuukaudessa. Aiemmin Hus-alueen PET-kuvausta tarvitsevat potilaat lähetettiin Turun yliopistolliseen keskussairaalaan, jossa laite on ollut käytössä jo yli 20 vuotta.
Laitteen avulla voidaan arvioida kasvainten pahanlaatuisuutta varsinkin niistä kehon osista, joista koepalan ottaminen on vaikeaa. PET-CT-laite antaa tarkan kuvan syövän levinneisyydestä ja etäpesäkkeistä koko kehossa. Laitteen avulla saadaan tietoa myös sädehoidon ja syövän lääkehoidon hoitovasteesta.
Uuden laitteen myötä Meilahden sairaalan PET-kuvannettavien potilaiden määrät moninkertaistuvat. Laitteella arvioidaan kuvannettavan lähes tuhat potilasta vuosittain.
– Tarvittiin jopa asetuksen muutos, ennen kuin PET-CT-laite saatiin Helsinkiin. Suomalaisessa terveydenhuollossa on sovittu, että joidenkin harvinaisten sairauksien hoidot keskitetään vain yhteen yliopistosairaalaan ja PET-kuvaukset olivat lokakuun alkuun asti tällä listalla, HUSLAB:n vastuualuejohtaja Anssi Sovijärvi kertoo.
Seuraavaksi laite Tampereelle
PET:n käyttö on yleistynyt lääketieteessä huimasti viime vuosina laitekehityksen myötä. Maailmalla näitä laitteita on tällä hetkellä käytössä noin tuhat.
Nykyisin arvioidaan, että jokaista miljoonaa kansalaista kohden tulisi olla käytössä yksi tällainen kuvantamislaite. Tampereen yliopistolliseen keskussairaalaan on tulossa samankaltainen laite ensi vuonna.
Myös neurologisia potilaita voidaan tutkia PET-CT:llä. Laitteella voidaan tutkia epilepsiaa, aivoverenkierron häiriöitä, aivokasvaimia, dementiaa sekä Parkinsonin ja Huntingtonin tauteja. Kardiologiassa laitetta voidaan käyttää sydämen lepo- ja rasitustutkimuksissa.
Miia Soininen