HUS satsaa ympäristötekoihin
Lääkärit halutaan aiempaa tiiviimmin mukaan HUS:n ympäristötalkoisiin. Ympäristövastaavia on koulutettu yhteensä jo tuhat, mutta lääkäreitä heistä ei löydy.
- Lääkäreillä on paljon sananvaltaa. He päättävät pitkälti hankinnoista ja ovat tärkeässä roolissa rakennus- ja korjaushankkeissa, sanoo hallinnollinen ylilääkäri ja alueensa energiayhdyshenkilö Jukka Rajantie HYKS Naisten- ja lastentautien tulosyksiköstä.
Rajantien mukaan lääkäri voisi toimia aloitteentekijänä.
- Ympäristöteot alkavat pienestä: sammuta valot ja pääte päivän ja viikon päätteeksi, vähennä tulostamista ja lajittele hoitotoimenpiteissä syntyvät jätteet.
Ympäristöhallinnon päällikön Mirja Virran mukaan HUS:ssa syntyi viime vuonna 7,6 miljoonaa kiloa jätettä. 74 % tästä meni hyötykäyttöön, mutta kertakäyttötavaroiden kulutus on yhä suurta.
- Tavoitteena on siirtyä kertakäyttöisistä leikkausasuista ja -liinoista osin kestokäyttöisiin ja pestäviin mikrokuitutuotteisiin. Onneksi ympäristöasiat ovat jo oma kilpailutuskriteerinsä kestävissä hankinnoissa.
HUS:ssa ympäristövastaavat ovat ympäristökurssin käyneitä, kollegoitaan herätteleviä ihmisiä. Kyselykierros neljään muuhun yliopistosairaalaan kertoo, että niissäkin ympäristöasioista vastaa oma asiantuntijansa.
Millaisen vinkin Mirja Virta sitten antaisi lääkärille siitä, mistä aloittaa, jos ympäristötietous on vielä hakusessa?
- Mieti, mistä työsi jäte- ja energiakuorma syntyy ja suunnittele parannustoimet. Kerro sitten ideasi ympäristövastuuryhmälle, jonka tehtävänä on laatia vuosittain alueellinen ympäristöohjelma sekä energiatehokkuussuunnitelma.