HUS uusii palkkausta
500 euron kortti, ole hyvä! HUS:n työntekijä voi kohta saada esimieheltään aivan uudenlaisia palkkioita. Tuloksen tekeminen painaa.
Sairaanhoitopiiri uusii palkkausjärjestelmää kolmen seuraavan vuoden ajan. Tuloksellisuuden korostamisessa otetaan mallia muilta työnantajilta.
– Haluamme vastata työyksiköistä esitettyyn toiveeseen, että esimiehet voisivat itse nykyistä joustavammin vaikuttaa siihen, miten työntekijöitä palkitaan, HUS:n palvelussuhdejohtaja Anne-Maria Mäkinen kertoo.
Palkkausjärjestelmän uutuuksia ovat nopea palkitseminen eli nopsa, kliinisen palvelutuotannon tuloksellisuuspalkkio ja suoritepalkkio.
Kliiniseen työhön oma palkkiomalli
HUS:n työntekijän palkka rakentuu jatkossa niin, että työn vaativuuteen perustuvan tehtäväkohtaisen palkan ohella palkkioita voidaan maksaa palkankorotuksena kuukausipalkkaan, kertaluonteisesti tai määräajoin maksettavina palkkioerinä.
Tulospalkkaus on ollut aiemmin käytössä lähinnä vain HUS:n liikelaitoksissa. Kliinisessä työssä se on koettu vaikeaksi. Nyt sen tilalle on kliiniseen toimintaan luotu oma malli.
HUS:n mallissa ryhmä ansaitsee tuloksellisuuspalkkion kehittämishankkeiden kautta. Sairaanhoitoalueen johtoryhmä valitsee palkkion piiriin kuuluvat kehittämiskohteet vuosittain hakemusten perusteella, ja palkkio saadaan onnistumisen mukaan. Palkkio on korkeintaan 5 % henkilön vuosittaisesta tehtäväkohtaisesta palkasta, ja työntekijä saa olla mukana vain yhdessä hankkeessa.
– Ideana on kannustaa toiminnan kehittämiseen, parantaa tuloksia, tehostaa toimintaa sekä motivoida ja sitouttaa henkilöstöä, Mäkinen sanoo.
500 euron kortti, ole hyvä!
HUS haluaa palkita työntekijöitään myös nopeasti. Sitä varten otetaan käyttöön kortit, joihin on painettu 200, 500 ja 700 euron palkkiot. Lähiesimies voi antaa tällaisen kortin kertaluonteisesti esimerkiksi uuden toimintatavan kehittämisestä tai muuten erinomaisesta toiminnasta.
Kortteja on tarkoitus jakaa noin 4 000 vuodessa, mutta sairaanhoitopiiri laittaa jakoon ensin 2 000 korttia.
Nopeiden palkkioiden ja tuloksellisuuspalkkioiden lisäksi HUS laajentaa suoritepalkkioiden käyttöä. Niillä sairaanhoitopiiri haluaa ehkäistä muun muassa hoitojonojen syntymistä. Suoritepalkkioita voidaan käyttää etukäteen rajatuissa ja ajallisesti määritellyissä työkokonaisuuksissa, joille on asetettu selkeät tavoitteet ja niiden onnistumiseen sidottu korvaus.
HUS haluaa palkkastrategiallaan kannustaa rationalisoimaan toimintaa, mikä taas tuottaisi säästöjä. Säästöistä osa voidaan ohjata henkilöstön palkkoihin.
HUS:n toimitusjohtaja Aki Lindén on kertonut näkevänsä suoritepalkat keinona lisätä julkisen järjestelmän tehoa. Hän on ajanut aktiivisesti julkisen organisaation ”sisäistä yrittäjyyttä”.
– Pärjätäkseen julkisten organisaatioiden tulee toimia yritysmäisesti. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että vaikkapa tekonivel- tai kaihileikkauksissa palkkausjärjestelmä voisi olla kokonaan muu kuin kuukausipalkka, Lindén totesi Lääkärilehdelle viime tammikuussa.
Miia Soininen
Kuva: Pixmac