1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Husissa tehdään taas keuhkovaltimoiden puhdistusleikkauksia
Ajan­kohtai­sta

Husissa tehdään taas keuhkovaltimoiden puhdistusleikkauksia

Ensisijainen hoito silloin, kun akuutti keuhkoveritulppa ei liukene, vaan muuttuu krooniseksi keuhkovaltimoita ahtauttavaksi arpikudokseksi.

Husissa tehdään taas keuhkovaltimoiden puhdistusleikkauksia Kuva 1 / 1 Kuva: Adobe/AOP

Keuhkovaltimoiden puhdistusleikkaukset ovat käynnistyneet Husissa muutaman vuoden tauon jälkeen.

Keuhkovaltimoiden puhdistusleikkausta käytetään ensisijaisena hoitona kroonisen tromboembolisen keuhkoverenpainetaudin hoidossa. Se on Suomessa todennäköisesti alidiagnosoitu sairaus. Siinä akuutti keuhkoveritulppa ei liukene, vaan muuttuu krooniseksi keuhkovaltimoita ahtauttavaksi arpikudokseksi. Tämä nostaa keuhkovastusta ja keuhkoverenpainetta. Tilanne voi johtaa vaikeaan sydämen oikean puolen vajaatoimintaan ja kuolemaan.

– Leikkaukset on taas tarkoitus vakiinnuttaa osaksi toimintaa ja myös lisätä taudin tuntemusta, jotta Suomessa jokaiselle potilaalle voidaan tarjota heille yksilöllisesti parhaiten sopiva hoito, kertoo sydänkirurgi Antti Nykänen tiedotteessa.

Sairaus ei katso ikää

Leikkauksessa keuhkoverenkiertoa ahtauttavat muutokset poistetaan keuhkovaltimoiden sisältä kirurgisesti. Leikkaus kestää pitkään, koska leikkauksessa potilaan keho jäähdytetään sydän-keuhkokoneen avulla noin 20 asteeseen. Tämän jälkeen potilaan verenkierto pysäytetään 20 minuutiksi kerrallaan, minkä aikana keuhkovaltimon muutokset poistetaan aina pienimpiin haaroihin saakka molemmista keuhkoista.

Sairaus ei katso ikää, vaan Husissa on leikattu yhdeksän potilasta 18–70 ikävuoden väliltä, suurin osa alle 40-vuotiaita. Noin puolella heistä on ollut alttius verihyytymiin tai -tukoksiin.

Keuhkovaltimoiden puhdistusleikkauksista on Husin Sydän- ja keuhkokeskuksessa pitkät perinteet, mutta välillä ne ovat olleet tauolla. Nyt niitä varten on koulutettu uusi kirurgitiimi, joka haki oppia ulkomailta. Leikkauksia tekee Meilahdessa kaksi sydänkirurgia.

Kirjoittajat
Anne Seppänen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
THL:n Markku Tervahauta: On lääketieteen asiantuntijoiden tehtävä arvioida rokottamista, ei poliitikkojen

Tervahauta pitää hyvin epäasiallisena sitä, että epämääräisistä hallituslähteistä käsin maalitetaan julkisesti yhtä ihmistä.

Ajassa
Suomessa tutkituista näytteistä ei ole löydetty omikron-varianttia

Kaksi näytettä on tutkittu - toinen osoittautui sekvensoinnissa delta-variantiksi, toinen näyte tutkitaan vielä uudestaan, koska näytteen virusmäärä oli vähäinen.

Tieteessä
Neuroborrelioosin oireet, diagnostiikka ja hoito

Tauti oireilee useimmiten perifeeristen hermojen ja aivokalvojen tulehduksena.

Kommentti
Virheistä ei saa enää oppia kuin ennen

Potilasasiakirjojen tarkastusoikeus on elinehto hoitavan lääkärin ammatilliselle kehittymiselle, kirjoittaa Saku Pelttari.

Ajassa
Tämän vuoksi 50 koronapotilasta teho-osastoilla on tärkeä raja

Koronapotilaiden tehohoidon kansallista koordinointia johtava Matti Reinikainen kertoo tehohoidon tilanteesta.

Tieteessä
Sopivassa koronapotilaassa virus muuntuu

Muunnosten kehittymiseen ei tarvita vajaarokotettujen mannerta, vaan yksikin potilas voi riittää.