Ajan­kohtai­sta

Huttusen raportti synnyttää kummastelua

Professori Jussi Huttunen esittää asiantuntijaraportissaan lääkekorvausjärjestelmän uudistamista potilaan kustannuksiin perustuvaksi. Ensimmäiset kommentit ovat sekä kiittäviä että voimakkaan kriittisiä.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/jussi.jpg
Professori Jussi Huttunen esittää lääkekorvausjärjestelmän uudistamista potilaan kustannuksiin perustuvaksi. Huttunen kertoo ehdotuksistaan Lääketeollisuus ry:n tilaamassa asiantuntijaraportissa ”Lääkehoidon ja lääkehuollon tulevaisuuden näkymät”.

Ehdotuksen mukaan FINOHTA:lle annetaan lääkehoidon vaikuttavuuden ja kustannusvaikuttavuuden arviointi, mitä käytettäisiin nykyistä enemmän lääkkeiden hintalautakunnan HILA:n päätöksentossa. Huttunen painottaa kansalaisen terveysportaalin ja lääkärien täydennyskoulutuksen roolia rationaalisen lääkehoidon edistäjänä.

Ensimmäiset kommentit Huttusen raportista ovat sekä kiittäviä että voimakkaan kriittisiä.

– Lääkelaitoksen rooli sivuutettiin raportissa lähes tykkänään, toteaa laitoksen ylijohtaja Hannes Wahlroos.

– Tanskassahan sikäläinen lääkelaitos vastaa sekä rationaalisen lääkehoidon edistämisestä, lääkkeiden myyntiluvista ja vielä lääkekorvausasioistakin, Wahlroos huomauttaa.

Hän myöntää, ettei tällainen kaksoisrooli olisi Suomessa aivan ongelmaton. Yhtä mieltä Wahlroos on Huttusen kanssa siitä, että lääkekorvausjärjestelmän tilkkutäkkiä ei enää kannata paikata. Rakenteet on uudistettava, samoin lääkealan hallinnon pirstaleisuutta tulisi vähentää.

– Potilasperusteinen korvausmalli olisi varmasti eri sairauksia kohtaan oikeudenmukaisempi, mutta kustannusten hallinta on siinäkin ongelma. ”Piikki on auki” maksukaton yläpuolella, Wahlroos toteaa.

Terveysportaali saa kiitosta

Jussi Huttusen raportissa suuren roolin saava kansalaisen terveysportaali on parhaillaan työn alla Kansanterveyslaitoksella. Huttunen kokoaisi siihen monilta eri tahoilta jättiannoksen tietoa rationaalisesta lääkehoidosta.

– Olemme varmasti mukana kansalaisen terveysportaalin sisällöntuotannossa, lupaa Apteekkariliiton viestintäjohtaja Erkki Kostiainen.

Apteekkariliitto julkaisee jo nyt lehteä maan suurinta terveyslehteä. Terveydeksi!-lehdellä on yli miljoona lukijaa.

Sen sijaan Huttusen esitys apteekkimaksun poistamisesta ei apteekkariliittolaisia ilahduta.

– Uutta korvaavaa järjestelmää on useaan otteeseen pohdittu, mutta toistaiseksi parempaa ei ole keksitty. Maksun poisto johtaisi kymmenien pienten apteekkien ja sivuapteekkien sulkemisiin, Alueellinen tasa-arvo katoisi niiden mukana, Kostiainen kritisoi.

Lääkärien koulutus herättää moitteita

Kostiaisen tavoin johtaja Taina Mäntyranta Lääkehoidon kehittämiskeskuksesta iloitsee Rohto-keskukselle annetusta roolista tiedontuottajana. Mäntyranta muistuttaa myös EU:n alueella tuotettavan lääketiedon hyödyntämisestä.

Sen sijaan Huttusen idea yhdistää Rohto-keskus ja FINOHTA ei saa Mäntyrantaa innostumaan. Hän ei löydä Huttusen raportista yhdistämiselle perusteita.

– Vajavaiset perusteet ovat mielestäni myös Huttusen esittämälle potilasperusteiselle lääkekorvausuudistukselle. Kannattaa miettiä, mitä etua saavutettaisiin pistämällä kaikki lääkkeet samalle viivalle. Ohjaako se todella yhteiskuntaa rationaalisen lääkehoidon suuntaan? Mäntyranta kysyy.

Raportin arveluttavimman esityksen Mäntyranta löytää lääkärien täydennyskoulutuksesta. Huttunen esittää, että ”lääketeollisuuden tulee kehittää yhdessä lääkärijärjestöjen ja tiedekuntien kanssa rationaaliseen lääkehoitoon liittyvää jatko- ja täydennyskoulutusta osana lääkemarkkinointia.”

– Eikö nimenomaan pitäisi tarkasti erottaa lääkärien koulutus ja lääkkeiden markkinointi? kysyy Mäntyranta.

Ulla Järvi

Kuva: Jukka Uotila

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030