1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Hydroksiklorokiini jää pois Suomen Solidarity-tutkimuksesta
Ajan­kohtai­sta

Hydroksiklorokiini jää pois Suomen Solidarity-tutkimuksesta

WHO päättää kansainvälisen tutkimuksen hydroksiklorokiinihaarasta kesäkuun puoliväliin mennessä.

Hydroksiklorokiini jää pois Suomen Solidarity-tutkimuksesta Kuva 1 / 1 Kuva: Nina Kaverinen

WHO:n päätös keskeyttää COVID-19-tautiin liittyvän Solidarity-lääketutkimuksen hydroksiklorokiinihaara vaikuttaa myös Suomeen.

Solidarity Finlandin päätutkija Kari Tikkinen on ollut tietoinen hydroksiklorokiinin tauotuksesta sunnuntaista lähtien. Tämä oli sysäys ajatukselle jättää hydroksiklorokiini kokonaan pois Suomessa.

Tähän vaikuttaa lääkkeen käytölle asetettu EKG:n QT-aikaraja, joka on Suomessa korkeintaan 450 millisekuntia. Esimerkiksi Norjassa viranomaiset ovat sallineet rajaksi 470 millisekuntia, mikä rajaa selvästi vähemmän potilaita pois.

Uusia tutkimuskeskuksia otetaan edelleen

Kari Tikkisen mukaan remdesiviiristä tai hydroksiklorokiinista ei ole julkaistu riittävästi luotettavaa tietoa, mutta alustava näyttö on parempi remdesiviiristä. Englantilainen satunnaistettu Recovery-tutkimus julkaisee pian luotettavaa tietoa hydroksiklorokiinista.

Suomessa jatketaan pelkkää remdesiviirihaaraa standardihoitohaaran rinnalla.

– Se on minusta suomalaisten etu, varsinkin kun meillä on tiukempi QT-aikaraja, joka rajaa enemmän potilaita tutkimuksesta ulos.

Kun satunnaistetaan kaksi haaraa kolmen sijaan, remdesiviiriä saa puolet potilaista kolmasosan sijaan.

Remdesiviiriä on saatu Suomeen tämän viikon maanantaina. WHO toimittaa lääkettä vasta, kun tutkimuksen kaikki paperityöt ovat kunnossa.

Solidarity Finlandissa on nyt mukana yhdeksän sairaalaa.

- Otamme edelleen mukaan uusia tutkimuskeskuksia.

WHO päättää kesäkuussa

Kari Tikkisen mukaan keskeytys ei johdu Solidarityssa saaduista tuloksista.

WHO:n päätökseen vaikuttivat muun muassa viimeaikaiset julkaisut kuten Lancetissa julkaistu retrospektiivinen tutkimus sairaaloissa hoidetuista 96 000 koronapotilaasta.

Tikkisen mukaan havainnoivissa tutkimuksissa on riski vääriin tulkintoihin. Jos hydroksiklorokiiniä on annettu sairaammille potilaille ja terveemmille ei, voi jälkikäteen vaikuttaa siltä, että lääkkeestä on enemmän haittaa – oli niin todellisuudessa tai ei.

Kari Tikkisen mukaan hydroksiklorokiinin ylle laskeutunut varjo johtuu osittain siitä, että lääkettä on joissakin maissa määrätty suurelle määrälle koronapotilaita, jotka ovat käyttäneet sitä ilman riittävää valvontaa.

Lue myös

– Sellainen summittainen määräily onkin todennäköisesti vaarallista, hän sanoo.

WHO:n Solidarity-tutkimuksen kansainvälinen ohjausryhmä, johon Tikkinen kuuluu, kokoontuu seuraavan kerran 3. kesäkuuta. Päätös kansainvälisen tutkimuksen hydroksiklorokiinihaarasta tehdään kesäkuun puoliväliin mennessä.

Neljä haaraa

Solidarity on WHO:n luotsaama, kansainvälinen ja adaptiivinen tutkimus, jossa on tällä hetkellä vertailuryhmän lisäksi neljä haaraa.

Vertailuryhmään satunnaistetut potilaat saavat paikallista standardihoitoa. Kokeellisiin haaroihin satunnaistetut potilaat saavat paikallisen standardihoidon lisäksi joko remdesiviiriä, hydroksiklorokiinia, lopinaviiri-ritonaviiria tai lopinaviiri-ritonaviiria yhdessä interferonibeeta-1a:n kanssa.

Pohjoismaissa osallistutaan vain remdesiviiri- ja hydroksiklorokiinihaaroihin.

Kirjoittajat
Minna Pihlava

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Hyvää kesää

Lääkärilehden uutistuotanto jää kesätauolle juhannuksena.

Tieteessä
Kotimittaus toimiva vaihtoehto verenpaineen vuorokausirekisteröinnille

Sen sijaan kajoamattomasti arvioidun sentraalisen verenkierron paineen mittaus ei näyttänyt tuovan lisähyötyä diagnosointiin.

Ajassa
Lääkekorvaukset ylittivät 1,5 miljardia euroa

Kelan maksamat lääkekorvaukset kasvoivat viime vuonna 91 miljoonaa euroa.

Ajassa
Biopankkien toimintaa yhtenäistetään

Biopankkilain uudistuksessa sovitettiin yhteen biopankkilainsäädännön ohjausryhmän tunnistamat muutostarpeet ja EU:n tietosuoja-asetuksen edellyttämät muutokset.

Ajassa
Klamydia, tippuri ja kuppa leviävät

Seksitautien määrä lisääntyi selvästi vuonna 2019.

Ajassa
Aloittaako HUS kohdunsiirrot?

HUS suunnittelee pilottitutkimuksen aloittamista ja kohdunsiirtoryhmän perustamista.