Hyks saa hyviä tuloksia sydämen kantasoluhoidosta
Suomalaistutkijat uskovat menetelmään, vaikka New England Journal of Medicinessä juuri julkaistut tutkimukset kyseenalaistavat sen hyödyn.
– Ensimmäisen potilaan valossa tulokset ovat erinomaisia, eli lupaavalta näyttää, professori Ari Harjula Hyksin sydän- ja thoraxkirurgian klinikasta toteaa.
Hoitotutkimuksen tuloksia odotetaan mielenkiinnolla, sillä menetelmän tutkimusta on vähän ja tulokset ovat ristiriitaisia. Viime viikolla NEJM:ssä (2006;355:1199,1210 ja 1222) julkaistujen tutkimusten mukaan kantasoluhoidon hyöty sydäninfarktipotilaille on hyvin vähäinen.
Harjulan johtamassa tutkimuksessa potilaan sydämen supistuvuus parani kantasoluhoidolla jopa 48 prosenttia, kun pelkkä ohitusleikkaus parantaa sitä yleensä noin 10–15 prosenttia.
Hoitotutkimuksessa on mukana 60 sydämen vajaatoiminnasta kärsivää potilasta, joista puolet saa sepelvaltimoiden ohitusleikkauksen yhteydessä injektiolla kantasoluja vaurioituneeseen sydänlihakseen. Kantasolut otetaan potilaan omasta lantioluusta.
Solujen määrällä on väliä
Ari Harjulan mukaan Hyksin sydänlihaksen kantasoluhoito eroaa merkittävästi muista aiheen hoitotutkimuksista. Esimerkiksi NEJM:ssä julkaistujen tutkimusten kantasolumäärät olivat suomalaistutkimusta pienempiä. Suomalaiset potilaat saavat sydämeensä noin 850 miljoonaa kantasolua.
– Kaikissa tietämissäni tutkimuksissa on käytetty kantasoluja, joita on pidetty yön yli jääkaapissa. Silloin kantasolut heikkenevät. Me olemme ainoita, jotka eivät tee niin, Harjula kertoo.
Meilahden sairaalassa tehtävä hoitotutkimus on Harjulan mukaan vielä hyvin alussa, ja se kestää ensi talveen.
Sydämen vajaatoimintaa esiintyy 1–2 prosentilla länsimaiden väestöstä. Sairauden arvellaan lisääntyvän 20 prosenttia vuoteen 2020 mennessä.
Autologisia kantasolusiirtoja pidetään lupaavana hoitona sekä sydämen vajaatoiminnassa että sen ehkäisyssä. Solusiirtoihin perustuvan kudosten korjaushoidon uskotaan korvaavan lääkehoidon tai tulevan sen rinnalle, kun menetelmät kehittyvät.
Miia Soininen
Kuva: Hyks