Lehti 9: Ajan­kohtai­sta 9/2017 vsk 72 s. 570 - 571

Hyvässä lääkärinlausunnossa kiteytyy olennainen

Selkeä ja huolella mietitty lausunto. Sellaista toivoo etuuksista päättävä lääkäri.

Anne Seppänen
_empty_
Kansikuva

Kun ihminen hakee etuutta lääkärinlausunnon perusteella, pelissä saattaa olla jopa koko loppuelämän toimeentulo. Lääkärinlausunto on potilaalle erittäin merkittävä asiakirja, ja siksi se on tehtävä huolellisesti.

Näin toteaa ylilääkäri Jukka Kivekäs työeläkeyhtiö Varmasta.

Pääsääntöisesti lääkärinlausuntojen taso on Kivekkään mukaan hyvä, mutta parantamisen varaakin on.

Hän muistuttaa, että jo pelkästään tilanne, jossa joudutaan pyytämään lääkäriltä lisätietoja, voi aiheuttaa hakijalle toimeentulo-ongelmia. Määräaikainen etuus ehtii loppua, mutta uudesta ei ole tietoa.

Huolellisuutta ja täsmällisyyttä korostaa myös ylilääkäri Kyösti Haukipuro Kelasta. Lääkärin työpaine on usein kova, mutta kerralla hyvin tehty lausunto säästää lääkäriä lisätietopyynnöiltä.

– Päätöksiä ei saa tehdä puutteellisin tiedoin. Viranomaisen velvollisuus on pyytää lisätietoja, jos tiedot ovat vajavaisia, toteaa Haukipuro.

Miksi laadit lausuntoa?

Ryhtyessään kirjoittamaan lausuntoa lääkärin kannattaa ensin tehdä itselleen selväksi, mitä etuutta lausunnolla on tarkoitus hakea ja mikä tieto on siinä tarkoituksessa tärkeää.

Lääkärinlausunnon pitäisi kuvata potilaan terveydentilan kokonaisuus ja erityisesti toimintakyky. Lausuntojen isoimmat puutteet tulevat Jukka Kivekkään mukaan siitä, ettei potilaan toimintakykyä ole kuvattu.

Haukipuro on huomannut, että usein työkyvyn arviointiin, sairauspäivärahaan tai eläkehakemukseen liittyvässä lausunnossa painottuvat vain ne seikat, jotka rajoittavat toimintakykyä.

– On tärkeää kirjoittaa näkyviin myös jäljellä oleva toimintakyky ja ne vahvuudet, joita henkilöllä on. Tämä antaa pohjaa vaihtoehdoille, jotka liittyvät ammatilliseen kuntoutukseen tai vähemmän kuormittaviin töihin, Haukipuro sanoo.

Kerro omat havainnot erikseen

Lääkärinlausunnossa esitettävien tietojen lähteinä voivat olla potilas itse, aiempien tutkimusten tulokset ja lääkärin omat havainnot kliinisessä tutkimuksessa.

– Nämä pitää esittää lausunnossa erillään toisistaan. Siten erottuu selvästi, mitkä tiedot ovat peräisin miltäkin taholta, Haukipuro kertoo.

Lausunnossa on tärkeää kertoa myös se, millainen on potilaan hoito- ja kuntoutussuunnitelma terveydenhuollossa.

Jos lausunnosta puuttuu jotain, se on Kivekkään mukaan usein tilankuvaus, eli lääkärin omat havainnot potilaasta. Laboratorio- ja kuvantamistutkimusten tulokset täydentävät lausuntoa, mutta eivät voi korvata tilankuvausta.

Kelan lääkärinlausunto B -lomake ohjaa kirjoittajaa, kunhan tämä muistaa katsoa lomakkeessa olevia ohjeita.

– Ohjeita seuraamalla pystyy kirjoittamaan hyvän lausunnon, Haukipuro neuvoo.

Ajattele lukijaa

Lausuntoa laativan lääkärin on syytä kirjoittaessaan muistaa myös sitä lukevaa kollegaa.

– Jos lausunnossa on pitkä rimpsu diagnooseja epäjohdonmukaisessa järjestyksessä, ei lausunnon laatija ole selvittänyt itselleen, mikä on olennaista. Silloin lukijan on vaikea löytää asian ydin, Haukipuro sanoo.

Väliin ongelmia aiheuttaa tekstinkäsittelyn leikkaa ja liimaa -toiminnon helppous. Lausunnon laatija kopioi tarkemmin ajattelematta osia sairauskertomuksista ja aiemmista lausunnoista.

– Jonkin verran esiintyy sitä, että vanhoja tietoja toistellaan samassa lausunnossa useita kertoja. Silloin ei ehkä tehdä lääkärin omaa kokonaisvaltaista arviota tilanteesta, tai se ei näy tekstistä, Kivekäs sanoo.

Lue myös

– Myös kappalejakoja kannattaa käyttää tekstissä, Haukipuro muistuttaa.

Kirjoittavan lääkärin ja tämän toimipaikankin yhteystiedot on tärkeää muistaa. Tämä helpottaa lisätietopyyntöjen tekemistä.

Haukipuro näkee, että lääkärinlausunto on osa hoitoprosessia ja apuväline, jonka avulla lääkäri voi jäsentää diagnostiikkaa ja hoitoprosessia.

– Kun lausuntoa huolellisesti kirjoittaessaan käy tärkeät seikat läpi, tulee samalla tarkistaneeksi, onko potilaan tutkimisessa tehty kaikki tärkeät asiat, Haukipuro toteaa.

Lue Lääkäriliiton ohjeet

https://www.laakariliitto.fi/edunvalvonta-tyoelama/liiton-ohjeet/laakarintodistus/

Ole selkeä

• Mieti, mitä etuutta lausunnolla on tarkoitus hakea: mikä on olennaista?

• Kerro, mikä rajoittaa potilaan toimintakykyä.

• Kuvaa myös jäljellä olevaa toimintakykyä.

• Esitä selkeästi erillään eri lähteistä saamasi tiedot.

• Kerro potilaan hoito- ja kuntoutussuunnitelmasta terveydenhuollossa.

• Älä pelkästään leikkaa ja liimaa tekstiä tiedostosta toiseen.

• Käytä kappalejakoa.

• Lue lääkärinlausunto B -lomakkeen ohjeet.

• Muista myös omat yhteystietosi.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030