Ajan­kohtai­sta

Iäkkäiden aistiongelmia pitäisi hoitaa paremmin

Kaatumisen pelko ja aistiongelmat vaikeuttavat vanhusten selviytymistä kotona.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/panthermedia_ostoksilla.jpg

Kaatumisen pelko ja aistiongelmat vaikeuttavat vanhusten selviytymistä kotona. Tilanne saattaa muodostua erityisen ongelmalliseksi, jos aistiongelmia on useita.

Aistiongelmien taustalla olevat sairaudet olisivat kuitenkin usein hoidettavissa. Jos sairautta ei voida parantaa, kotona selviytymistä voitaisiin helpottaa kuntoutuksella ja apuvälineillä.

Gerontologian tutkimuskeskuksen toteuttamaan tutkimukseen osallistui 434 iältään 63–76-vuotiasta naista. Kolmanneksella tutkituista oli tutkimuksen alkutilanteessa vaikeuksia kävellä kaksi kilometriä levähtämättä. Tutkituista 34 % koki tasapainovaikeuksia, 42 % näkövaikeuksia ja 46 % kuulovaikeuksia. Kaatumisen pelosta kärsi 40 % tutkituista. 28 %:lla oli vähintään kaksi mainituista kolmesta aistiongelmasta. Kaikista kolmesta aistiongelmasta kärsi joka kymmenes tutkittu.

Tutkimuksen mukaan mikään yksittäinen aistiongelma ei ollut yhteydessä kävelyvaikeuksiin. Niillä ihmisillä, joilla oli useita aistiongelmia, oli huomattavasti suurempi kävelyvaikeuksien riski kuin muilla. Jos henkilö lisäksi pelkäsi kaatumista, kävelyongelmien todennäköisyys suureni entisestään. Tulos oli samansuuntainen sekä alkutilanteessa että kolmen vuoden seurannan jälkeen. Seurannan aikana uusia kävelyongelmia ilmaantui 54 henkilölle. Kävelyongelmia ilmaantui eniten niille, jotka raportoivat alkutilanteessa useita aistiongelmia ja kaatumisen pelkoa.

Tutkijatohtori Anne Viljasen mukaan aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että kaatumisen pelko saattaa johtaa noidankehään, jossa pelkoa seuraa aktiivisuuden väheneminen ja toimintakyvyn heikkeneminen, mikä puolestaan altistaa kaatumisille ja lisää entisestään kaatumisen pelkoa. Aiempaa tutkimustietoa aistiongelmien ja kaatumisen pelon yhteisvaikutuksista kävelykykyyn ei ollut saatavilla.

Tutkimus julkaistiin The Journals of Gerontology: Series A -lehdessä.

Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030