1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Ikääntyneiden uudet ravitsemussuositukset kiinnittävät huomiota D-vitamiinin saantiin
Ajan­kohtai­sta

Ikääntyneiden uudet ravitsemussuositukset kiinnittävät huomiota D-vitamiinin saantiin

Yli 60-vuotiaiden ravitsemusongelmiin tulee puuttua suunnitelmallisesti mahdollisimman varhain.

Ikääntyneiden uudet ravitsemussuositukset kiinnittävät huomiota  D-vitamiinin saantiin Kuva 1 / 1

Yli 60-vuotiaille suositellaan 20 mikrogrammaa D-vitamiinia vuorokaudessa ympäri vuoden.

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan uudet ikääntyneiden ravitsemussuositukset korostavat myös sitä, että ravitsemukselliset tarpeet ikääntymisen eri vaiheissa pitää ottaa huomioon.

– Kun ihminen sairastaa, keho kuluttaa ravintoainevarastojaan. Silloin ravintolisien käyttö on aiheellista, sanoo ETT Merja Suominen Suomen muistiasiantuntijoista. Suominen on ollut mukana laatimassa ikääntyneiden ravitsemussuosituksia.

Ravitsemustila tulisi arvioida terveys-, hoiva- ja tukipalveluissa seuraamalla ikääntyvien painoa ja käyttämällä ravitsemustilan arviointiin kehitettyjä menetelmiä.

Suomisen mukaan myös proteiinin riittävään saantiin tulee kiinnittää huomiota, koska sen hyväksikäyttö elimistössä heikkenee ihmisen ikääntyessä.

– Ikääntyneen olisi hyvä saada noin 100 grammaa proteiinia vuorokaudessa. Varsinkin kaikkein iäkkäimmät saattavat saada proteiinia ja muita suojaravinteita vähemmän kuin pitäisi.

Lisätietoja: www.mmm.fi/ravitsemusneuvottelukunta.

Ulla Toikkanen

Kuva Pixmac

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Arvostelun alla

– NPS kertoo lääkärin ja potilaan välisen kohtaamisen laadusta, eikä suoraan mittaa lääketieteellistä osaamista tai sitä, kuka on hyvä tai huono lääkäri, painottaa Helsingin Töölön Mehiläisen vastaava lääkäri Tove Laivuori.

Tieteessä
Yhä harvempi jää työkyvyttömyyseläkkeelle

Työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyminen väheni neljänneksen vuodesta 2007 vuoteen 2016.

Ajassa
”Että on joku jolta voi kysyä”

Mentori Pauliina Paananen on vuoden lääketiedettä ­opiskelleelle Ossi Jaloselle se ­tavallinen lääkäri, jolta voi kysyä, miltä työ tuntuu.

Pääkirjoitus
Miksi psyykkistä pitää vieläkin hävetä?

Ei voi olla niin, että vasta biokemiallinen markkeri tai poikkeava kuvantamislöydös tekee sairastamisen hyväksytyksi, kirjoittaa Pertti Saloheimo.

Ajassa
Huomio tiedolla johtamiseen ja dialogiin

YTHS:n johtajaylilääkäri Päivi Metsäniemi peräänkuuluttaa jatkuvaa keskustelua palvelujen mittaamisesta.

Tieteessä
Ruokavalion riskitekijät tappavat enemmän kuin tupakka

Vuonna 2017 ruokavalioon liittyvät riskitekijät selittivät koko maailmassa 11 miljoonaa kuolemaa ja 255 miljoonaa haittapainotettua elinvuotta.