Ikihyvä-hanke innostaa ikääntyviä huolehtimaan terveydestään
Päijäthämäläisillä suurilla ikäluokilla on monenlaisia terveyden vaaratekijöitä: kolesteroli on korkealla, ylipainoa on kertynyt runsaasti ja veren glukoosipitoisuus on suuri.
- Suuret ikäluokat eivät ole kuitenkaan kovin kiinnostuneita muuttamaan elämäntapojaan. Erityisesti tämän ikäryhmän miesten terveyden edistämiseen kannattaisi panostaa, totesi Ikihyvä Päijät-Häme -hankkeen koordinaattori, erikoistutkija Raisa Valve Helsingin yliopiston koulutus- ja kehittämiskeskus Palmeniasta.
Tilastokeskuksen arvion mukaan ikääntyneen väestön osuus kasvaa Päijät-Hämeessä lähitulevaisuudessa suuremmaksi kuin koko maassa. Ikääntyvät päijäthämäläiset sairastavat erityisesti diabetesta ja nivelreumaa.
Ikihyvä Päijät-Häme -hanke seuraa ja arvioi ikääntyvien päijäthämäläisten terveyttä, elämänlaatua ja itsenäistä selviytymistä. Ikihyvä koostuu kymmenen vuoden seurantatutkimuksesta ja sen ympärille rakentuvista kehittämishankkeista. Seurantatutkimuksessa ovat mukana vuosina 1926-30, 1936-40 ja 1946-50 syntyneet ikäluokat.
Kehittämishankkeiden tavoitteena on määritellä sairauksien ennalta ehkäisyn kannalta olennaiset hoitopolut alueellisiksi suosituksiksi, tehostaa niiden henkilöiden tunnistamista, joilla on kroonisten tautien riski ja saada ihmiset ottamaan vastuuta omasta terveydestään.
- Pyrimme kehittämään yhdenmukaisia, näyttöön perustuvia työvälineitä ammattilaisille ja asiakkaille. Tällöin terveydenhuollon asiakasvirta hallitaan paremmin ja myös työntekijöiden hyvinvointi lisääntyy, Valve korosti.
Hän kertoi, että Ikihyvässä kehitetty elintapaohjaus perustuu suomalaisen diabeteksen ehkäisytutkimuksen tuloksiin.
- Kehitämme ryhmäohjausmallia kroonisten elintapasairauksien ehkäisyyn ja hoitoon. Mallin ideana on se, että ryhmän ohjaaja myös tukee potilaiden omatoimisuutta. Kunnat ovat olleet kiitettävän aktiivisesti mukana kehittämässä tätä toimintatapaa.
Hankkeessa toimii 15 kunnan yhteinen ravitsemusterapeutti, joka keskittyy ennalta ehkäisevään hoitoon. Tämän lisäksi Ikihyvässä tutkitaan, kuinka toimintakykytestit, kotijumppa ja ryhmässä tehtävä voimatasapainoharjoittelu toimivat edistettäessä kotihoidon asiakkaiden toimintakykyä.
Ikihyvä-hankkeessa ovat mukana Palmenian lisäksi UKK-instituutti, Kansanterveyslaitos, Lahden ammattikorkeakoulu, Päijät-Hämeen sairaanhoitopiiri ja alueen 15 kuntaa.