Ilmastonmuutos on terveysuhka
Maailman lääkärit muistuttavat, että ilmastonmuutos on vakava uhka terveydelle. Maailman Lääkäriliiton WMA:n tuore julkilausuma vaatii päättäjiä ottamaan huomioon ilmastonmuutoksen terveysvaikutukset.
Ilmastonmuutoksen mukanaan tuomat tulvat, myrskyt, tulipalot ja kuivuus aiheuttavat kuolemia, loukkaantumisia ja tautien leviämistä. Luonnonmullistusten aiheuttama puhtaan veden puute tuo monia terveysongelmia. Aavikoitumisen myötä nälänhätä pahenee ja ihmiset joutuvat lähtemään kodeistaan. Lisääntyvä pakolaisuus heijastaa ongelmia myös rikkaisiin maihin, joissa ilmastonmuutoksen aiheuttamat terveysuhat ovat toistaiseksi pieniä.
Suomen Lääkäriliiton puheenjohtaja
Heikki Pälve
osallistui viime viikolla New Delhissä WMA:n vuosikokoukseen, jossa ilmastonmuutoksen terveysvaikutuksia käsittelevä Delhin julkilausuma hyväksyttiin.- Julkilausumalla pyritään vaikuttamaan asioihin kussakin maassa. Lisäksi fokus on Kööpenhaminan joulukuisessa ilmastokokouksessa, ettei siellä unohdettaisi terveysnäkökohtia, Pälve kertoo.
Kansallisten lääkärijärjestöjen tehtäväksi jäi välittää julistuksen näkökohtia oman maan päättäjille. Lääkäriliitosta ollaan yhteydessä ympäristöministeriöön lähiviikkoina.
Ehkäisyä ja sopeutumista
- Suomessa ainoa suora terveysuhka tässä vaiheessa liittyy lisääntyviin siitepölymääriin ja niiden aiheuttamiin allergioihin, Pälve sanoo.
Suomalaisessa terveydenhuollossa pitäisikin keskittyä hiilijalanjäljen pienentämiseen.
- Pitäisi miettiä jo suunnitteluvaiheessa, miten sairaalat, terveysasemat ja koko terveyspalvelujärjestelmä saataisiin rakennettua niin, että ne olisivat lähellä potilaita. Kestävä kehitys pitäisi ottaa huomioon kaikissa asioissa alusta asti.
Pälve arvioi, että tahtoa olisi kyllä tarpeeksi.
- Mutta hiilijalanjälkeä ajatellaan vasta kun muut suunnitelmat ovat jo valmiina. Silloin ei voi enää paljon tehdä.
Suomen Lääkäriliittokin on aloittanut varautumisen ilmastonmuutokseen. Liiton ilmastopoliittinen ohjelma hyväksyttiin syyskuussa.
Ongelmat eivät jakaudu tasan
Ilmastonmuutoksen vaikutukset - myös terveysvaikutukset - jakautuvat hyvin epätasa-arvoisesti. WMA:n julkilausumassa vaaditaankin, että köyhiä maita pitää auttaa ilmastonmuutoksen aiheuttamien ongelmien ratkaisemisessa.
- Britannian pääministeri
Gordon Brown
on esittänyt, että köyhiä maita pitäisi tukea ilmastonmuutoksen torjumisessa 100 miljardilla dollarilla eli noin 67 miljardilla eurolla vuodessa, Pälve muistuttaa.Se on suurin piirtein yhtä paljon kuin teollisuusmaat antavat tällä hetkellä kehitysapua. Kehitysapu pitäisi siis tuplata ja kohdistaa puolet summasta ilmastonmuutoksen aiheuttamiin ongelmiin.
- Suomen kehitysavun leikkaaminen ei tässä tilanteessa ole talouskriisistä huolimatta järkevää politiikkaa, Pälve pohtii.
Tietoisuutta ilmastonmuutoksen vaikutuksista on lisättävä
WMA hyväksyi kokouksessaan Delhin julkilausuman, jossa vaaditaan muun muassa, että
- poliitikkojen pitää ottaa huomioon ilmastonmuutoksen terveysvaikutukset
- köyhiä maita autetaan vahvistamaan terveydenhuoltojärjestelmiään
- kaikille taataan oikeus puhtaaseen veteen ja jätehuoltoon
- lääkärikunnan tietämystä ilmastonmuutoksen seurauksista ja vaikutuksista terveyteen lisätään, ja lääkäreitä koulutetaan varautumaan ilmastonmuutoksen aiheuttamiin hätätilanteisiin
- ilmastonmuutoksen vaikutuksesta terveyteen tuotetaan lisää tutkimustietoa
www.wma.net