Ajan­kohtai­sta

Japanilaiset hakevat oppia suomalaisesta vanhustenhuollosta

Matalalattiabussi on saanut tällä viikolla kulkijoikseen japanilaisia kunta- ja lääninhallinnon virkamiehiä. He tutkiskelevat muutenkin Suomea ”sillä silmällä” ottaakseen oppia pohjoismaisesta hyvinvointivaltion mallista.

Helsinkiin kokoontui kahdeksi päiväksi puolentoista sataa ihmistä japanilais-pohjoismaiseen konferenssiin, The Next 30 Years. Tulevia kolmeakymmentä vuotta tarkastellaan konferenssissa nimenomaan ikääntyvien yhteiskuntana.

– Millaisessa ympäristössä ikäihmiset asuvat? Millaista hyvinvointiteknologiaa olisi tarjolla? Miten tuotesuunnittelussa pitäisi ottaa huomioon juuri ikääntyvät kansalaiset? Sellaisia kysymyksiä konferenssissa pohdittiin, kertoo Stakesin ylijohtaja Mauno Konttinen. Hänen mukaansa idea konferenssin järjestämiseksi lähti nimenomaan Japanista. Siellä etsitään nyt kovasti malleja ja strategioita vanhustenhuoltoon, ja katseet on viime vuosien aikana suunnattu Pohjoismaihin, erityisesti Suomeen.

– Stakes on tehnyt varsin paljon yhteistyötä Japanin kuntien ja aluehallinnon päättäjien kanssa, Konttinen toteaa. Japanissa astui tämän vuoden huhtikuussa voimaan pitkäaikaishoitovakuutus. Se velvoittaa kunnat järjestämään palveluja tietyin kriteerein määritellyille pitkäaikaissairaille, mikä on aivan uudenlainen menettelytapa Japanissa. Vanha keskusohjaus on purettu, joten valta ja vastuu on nyt kunnilla ja alueellisilla itsehallinto-organisaatioilla.

– Japaniahan pidetään vanhuutta kunnioittavana kulttuurina, mutta yhteiskunnan murros on murentanut tätäkin perinnettä. Naiset käyvät yhä enemmän töissä, eivätkä olekaan enää valmiita hoitamaan perheen vanhuksia. Parhaillaan siellä rakennetaan suuria vanhainkoteja – aivan kuten meillä sodan jälkeen, Konttinen huomauttaa.

The Next 30 Years -konferenssin pääjärjestäjät ovat Suomen Japanin Instituutti, Stakes, Tekes ja Sitra.

– Teknologian sovellutukset vanhustenhuollossa kiinnostavat japanilaisia myös kovasti, kertoo Suomen Japanin Instituutin johtaja Jukka Viitanen. Toisin kuin voisi kuvitella, Japani ei ole terveydenhuollon teknologian edelläkävijöitä, joten siksi mm. elektroniset valvontajärjestelmät – ja matalalattiabussit – heitä kovasti kiinnostavat.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030