Ajan­kohtai­sta

Jodisädehoito säästää silmän vaikeassa melanoomassa

Tutkimuksen mukaan kasvain uusiutui vain alle kymmeneksellä potilaista, mutta enemmistö sai näköä heikentäviä haittavaikutuksia.

Silmän säästämiseen tähtäävä paikallinen jodisädehoito on tehokas ja turvallinen myös suurikokoisten suonikalvoston melanoomien hoidossa, osoittaa Helsingin yliopistossa tarkastettava väitöstutkimus.

Suonikalvoston melanooma on yleisin silmänsisäinen pahanlaatuinen kasvain. Noin puolelle potilaista kehittyy etäpesäkkeitä, ja monet potilaista menettävät näkökyvyn. Aiemmin silmän poisto oli ainoa hoito, mutta viime vuosikymmeninä silmän säästävät hoitomuodot ovat yleistyneet.

Monissa tutkimuksissa on saatu vahvaa näyttöä siitä, että silmän poisto ei vaikuta etäpesäkkeiden kehittymiseen tai eloonjäämisennusteeseen.

LL Ilkka Puusaaren väitöstutkimuksen mukaan kasvain uusiutui ensimmäisen sädetyksen jälkeen vain alle 10 prosentilla potilaista, mutta enemmistölle kehittyi näköä voimakkaasti heikentäviä haittavaikutuksia.

Pahimmillaan silmä jouduttiin poistamaan voimakkaiden haittavaikutusten takia, mutta se oli harvinaista: viisi vuotta hoidon jälkeen 84 prosentilla potilaista silmä oli onnistuttu säästämään.

Joka kuudes potilas säilytti näön

– Tulosten perusteella voidaan sanoa, että suurikokoinenkin uveamelanooma voidaan turvallisesti hoitaa jodisädehoidolla silmän poiston sijasta. Jodisädehoidettujen potilaiden kasvaimesta aiheutuva kuolleisuus ei ollut suurempi kuin niillä, jotka oli hoidettu silmän poistolla. Käyttökelpoisen näkökyvyn hoidetussa silmässä säilytti kuitenkin vain joka kuudes potilas, Puusaari summaa.

Tutkimuksessa olivat mukana kaikki 97 Suomessa jodisädelevyllä ennen vuotta 2002 hoidettua potilasta, joiden silmäkasvain oli luokiteltu suurikokoiseksi.

Suomessa sairauden hoito on keskitetty Hyksin silmätautien klinikkaan. Suurin osa kasvaimista hoidetaan paikallisella sädehoidolla, jossa silmän pinnalle asetetaan radioaktiivinen levy. Klinikka otti jodilevyt käyttöön vuonna 1990, yhtenä ensimmäisistä klinikoista Euroopassa.

Useimmissa tapauksissa myös suuriksi luokiteltavat kasvaimet päädytään hoitamaan sädehoidolla silmän poiston sijasta, kun potilas niin toivoo. Käytäntö on mahdollistanut maailman mittakaavassa ainutlaatuiseen valikoitumattomaan potilasaineistoon perustuvan, väestöpohjaisen tutkimuksen suurten uveamelanoomien sädehoidon tuloksista ja haittavaikutuksista.

Väitöskirja tarkastetaan 28.10. Hyksissä.

Miia Soininen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030