Ajan­kohtai­sta

Joustava mielenterveyspalvelu vähentää itsemurhia

Psykiatrisen sairaalahoidon runsaaseen käyttöön taas liittyy kohonnut itsemurhakuolleisuus.

Joustavat ja monipuoliset avohoitopainotteiset mielenterveyspalvelut ovat yhteydessä alentuneeseen itsemurhakuolleisuuteen, käy ilmi Stakesin mielenterveyspalvelujen järjestämistä ja vaikuttavuutta tutkivasta hankkeesta.

Tulos pitää paikkansa, vaikka huomioon otetaan kuntien sosiaalis- taloudelliset tekijät kuten työttömyys, alkoholin kulutus, väestön rakenne ja väkivaltarikollisuus. Erityisesti päivystykselliset ja liikkuvat palvelut sekä avo- ja laitospaikkojen suhde liittyivät alentuneeseen itsemurhakuolleisuuteen.

Psykiatrisen sairaalahoidon runsaaseen käyttöön taas liittyy kohonnut itsemurhakuolleisuus.

– Tulokset antavat viitteitä siihen, että palveluiden kehittäminen avohoitopainotteiseen, erikoistuneeseen suuntaan kannattaa. Tämä on haaste, johon vastaamiseen tarvitaan suunnitelmallista tietoon perustuvaa kehittämistyötä, joka voi kuntien nykytilanteessa tuntua melkoiselta taakalta, tutkimuksen vetäjä, ylilääkäri Sami Pirkola toteaa.

Hän esitteli tuloksia mielenterveyspalveluiden vaikuttavuudesta Tampereen pohjoismaisessa psykiatrikongressissa.

Havainnot perustuvat kuntien mielenterveyspalvelutietoihin, rekisteritietoihin ja itsemurhatilastoihin vuosina 2004–2005.

MERTTU-tutkimus kuuluu Suomen Akatemian TERTTU- tutkimusohjelmaan, jolla pyritään selvittämään terveydenhuollon vaikuttavuutta.

Miia Soininen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030