Ajan­kohtai­sta

Kaatumisvaaraa ei huomioida sairaaloissa

Vaikka vanhusten kaatumistapaturmat sattuvat yleensä ensimmäisinä päivinä sairaalaan tulon jälkeen, sairaaloissa ei arvioida kaatumisvaaraa heti potilaan tultua sairaalaan.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/sairaalankaytava-pixmac000000284250.jpg

Suurin osa Suomessa vuosittain tapahtuvista 7 000 lonkkamurtumasta sattuu hoivakodeissa ja sairaaloissa. Merkittävä osa murtumista tapahtuu yli 80-vuotiaille.

Vaikka vanhusten kaatumistapaturmat sattuvat yleensä ensimmäisinä päivinä sairaalaan tulon jälkeen, sairaaloissa ei arvioida kaatumisvaaraa heti potilaan tultua sairaalaan.

– Kun vanhus tulee lonkkamurtuman vuoksi sairaalaan, hän kaatuu siellä monesti uudestaan. Tämän vuoksi hänelle tulee usein uusi murtuma toiselle puolelle lonkkaa, kertoo THL:n kehittämispäällikkö Satu Pajala. Pajalan kirjoittama opas iäkkäiden kaatumisten ehkäisemisestä julkaistiin tänään.

Murtumaa vähäisempikin kaatumisvamma johtaa usein vanhuksen terveyden, toiminta- ja liikkumiskyvyn heikentymiseen sekä ennenaikaisesti lisääntyneeseen hoidon tarpeeseen.

– Peräänkuulutan sairaaloihin selvää mallia kaatumisten ehkäisemiseksi samaan tapaan kuin on olemassa mallit diabeteksen hoitoon ja leikkausten jälkihoitoon, Satu Pajala huomauttaa.

Kaatumis- ja putoamistapaturmat aiheuttavat 75–84-vuotiaille yli 14 000 ja yli 85-vuotiaille yli 11 000 sairaalan vuodeosastohoitojaksoa vuosittain

– Potilaan kognitio, yleisterveys, liikkumiskyky ja lääkitys on arvioitava moniammatillisesti kaatumisten ehkäisemiseksi.

Pajalan mukaan muistisairaus lisää merkittävästi vanhuksen kaatumisalttiutta. Erityisen tärkeää on vanhuksen liikkumis- ja toimintakyvyn ylläpito.

Ulla Toikkanen
kuva: PantherMedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030