Kainuun uusi päivystys käy malliksi muuallekin
Ensihoidosta tuli tiivis osa erikoissairaanhoidon päivystyspoliklinikkaa Kainuun keskussairaalassa Kajaanissa. Uudenkarheissa tiloissa on nyt myös nopean diagnostiikan yksikkö, josta hyötyvät etenkin Kainuun vanhukset.
Myös tapa tehdä työtä aiotaan uudistaa.
Päivystyksen hoitoketju jatkuu nopean diagnostiikan yksiköllä, jossa pyritään nopeasti ja tehokkaasti tutkimaan, miksi esimerkiksi vanhuksen kunto on äkkiä huonontunut, ja aloittamaan hoidot.
Yksikössä hoidetaan aikuisia potilaita, joiden kunnon arvioidaan parantuvan siihen tahtiin, että hoitoaika yksikössä on enintään kolme vuorokautta. Lopputuloksena turha makuuttaminen vuodeosastolla vähenee.
- Nopean tahdin tekevät mahdolliseksi paremmat lääkäriresurssit ja kahdesti päivässä tehtävä lääkärikierto, kertoo nopean diagnostiikan yksikön ylilääkäri
Tero Heikkinen
.Kolmen vuorokauden kuluttua potilaan osoite on mieluiten koti. Kotiuttamiseen panostetaan tehostetun kotisairaanhoidon keinoin aiempaa enemmän.
Irti suolakaivoksen leimasta
Erikoissairaanhoidon päivystyspoliklinikalle tullaan lähetteellä tai ambulanssin riskinarvioinnin perusteella vuorokaudet ympäriinsä. Lisäksi tiloissa toimii yöaikaan koko Kainuun ainoa päivystyspiste.
Tero Heikkinen ja ensihoidon vastuulääkäri
Sami Mäenpää
ovat paitsi toiminnasta vastaavia lääkäreitä, myös kädet kyynärpäitään myöten käytännön lääkärintyössä.Heikkinen pyörittää nopean diagnostiikan yksikköä sairaalan erikoislääkärit tukenaan, Mäenpää vastaa päivystyspoliklinikasta ja ensihoidosta koko maakunnan alueella.
Sami Mäenpää on aiemmin työskennellyt vuosia teho-osastolla ja eri ambulanssihelikoptereissa. Nyt hän käyttää kokemustaan Kainuun keskussairaalan päivystyksen ja ensihoidon kehittämiseksi.
Kantavana ajatuksena on, että päivystys ei saa olla suolakaivos, jonne nuoret lääkärit joutuvat raatamaan oman onnensa nojaan.
- Nyt olemme päässeet siihen, että täällä on koko ajan paikalla erikoislääkäri. Kun työolosuhteet tehdään inhimillisiksi ja lääkärillä on riittävästi aikaa tutkia potilasta, saamme päivystyksestä houkuttelevan työpaikan, jossa karttuu monipuolinen työkokemus, uskoo Mäenpää.
Ensihoito muutoksessa
Ensihoito on Kainuussa ollut muutoksen kourissa jo vuoden päivät. Se otettiin pääosin Kainuun maakunta -kuntayhtymän omaksi toiminnaksi viime vuoden alusta, ja nyt maakunta vastaa 70:stä prosentista ensihoitoa. Pienimmissä Kainuun kunnissa toimintaa pyörittää kilpailutuksen voittanut yritys.
Aiemmin ensihoito oli kunnasta riippuen esimerkiksi SPR:n paikallisyhdistysten, pelastuslaitoksen ja yksityisten yrittäjien hartioilla.
Tilanne on valtakunnallisesti ainutlaatuinen. Anestesiologian erikoislääkäri Sami Mäenpää on Suomen ainoa ensihoidon vastuulääkäri, joka ilman kuntarajoja johtaa ensihoitoa kokonaisessa sairaanhoitopiirissä. Yleensä ensihoidon rajat noudattelevat kuntarajoja ja vain harvoin ensihoito on omaa toimintaa.
Uudistuksen salaisuus on Kainuun hallintokokeilu, jossa perusterveydenhuollosta ja erikoissairaanhoidosta vastaa kuntien sijaan maakunta-kuntayhtymä. Toimintaa johtaa yksi sosiaali- ja terveyslautakunta ja kulut maksetaan yhteisestä pussista.
- Kokemukset ensimmäiseltä vuodelta ovat hyvät, Mäenpää sanoo.
Ensihoidon hinta selville
Laajaa mielenkiintoa ovat herättäneet ensihoidon kustannukset, jotka Kainuussa on muutoksen myötä lopultakin saatu selville. Yleensä kustannukset pirstaloituvat niin monelle taholle, että niistä on hyvin vaikea päästä selvyyteen.
- Kustannukset olivat pitkälti sitä mitä odotettiinkin. 72 % niistä oli henkilöstömenoja. Henkilöstökulut ylittyivät, mutta muilla saroilla budjettia saatiin tasoitettua, Mäenpää kertoo.
Koko maakuntaan on saatu samanlaiset ensihoidon hoito-ohjeistukset. Valvonta on helpompaa isommassa yksikössä, samoin koulutusten järjestäminen.
Nyt kun ensihoidot tilat ja ambulanssien tallit ovat päivystyspoliklinikan alakerrassa ja palkanmaksaja on yhteinen, yhteistyön mahdollisuudet laajenevat entisestään. Ensihoidon ja päivystyksen välinen kynnys mataloituu työkierron avulla. Osa ensihoidon työntekijöistä voi työskennellä päivystyksessä silloin, kun muita työtehtäviä ei ole.
Ilman Kainuun hallintokokeilua tähän ei olisi päästy, uskovat Heikkinen ja Mäenpää.
- Hallintoriitelyt on käyty ja nyt kehitetään toimintaa, näkee Heikkinen.
- Ensihoidon vastuulääkäripäivillä huomasin, että meillä ei enää ole niitä ongelmia, joista muut puhuvat. Kuntien kanssa taistelu on Kainuussa ohitettu kokonaan, sanoo Mäenpää.
Ensihoidosta myös sivuilla 984-6.
Mikä muuttui?
Ensihoito, erikoissairaanhoidon päivystyspoliklinikka ja uusi nopean diagnostiikan yksikkö naapureiksi.
Ensihoito on nyt maakunnallista toimintaa.
Ensihoidon ja päivystyspoliklinikan välinen kynnys mataloituu.
Päivystyksessä aina myös erikoislääkäri.
Röntgen ja laboratorionäytteenotto saman katon alla.
Eristyshuoneita tarttuvien tautien varalle.