Kaksi sairastunut botulismiin Helsingissä
Kaksi saman perheen jäsentä on sairastunut Helsingissä botulismiin syötyään oliivisäilykettä. Kyseinen säilyke on vedetty pois myynnistä. Muita ruokamyrkytyksiä ei ole tällä hetkellä viranomaisten tiedossa.
Botulismi-ruokamyrkytyksen saaneet ovat syöneet ennen sairastumistaan italialaista oliivituotetta, Gaudiano Bio oliivi mantelitäytteellä, jonka parasta ennen päiväys on 09/2012. Tuotteen maahantuoja on Kespro. Tuotteet on vedetty pois myynnistä. Tuotteita on ollut myynnissä KCM Iso Omenassa Espoossa, KCM Jumbossa Vantaalla ja KSM Eteläkeskuksessa Rovaniemellä. Kuluttajia pyydetään palauttamaan mahdollisesti kotona olevat tuotteet ostopaikkaan.
Clostrium botulinum -bakteerin aiheuttaman ruokamyrkytyksen itämisaika on tavallisesti 12–36 tuntia, mutta se voi vaihdella. Alkuoireina on pahoinvointia, oksentelua ja ripulia ilman kuumetta. Sen jälkeen ilmaantuvat neurologiset oireet, kuten puhe- ja nielemisvaikeudet ja näköhäiriöt.
–Oireiden ilmaannuttua tulee heti ottaa yhteys terveyskeskukseen, josta konsultoidaan infektiolääkäriä. Neurologisten oireiden vakavuuteen vaikuttaa nautitun tuotteen toksisuus. Botulismi on hyvin harvinainen ruokamyrkytys, jota edellisen kerran on ollut Suomessa vuonna 2006 kahdella henkilöllä, sanoo botulismiin liittyvistä toimenpideohjeista vastaava eläinlääkäri Katri Jalava Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.
Botulismia hoidetaan antitoksiinilla, joka sisältää hermomyrkyn vasta-aineita.
Vuokko Maria Nummi