Ajan­kohtai­sta

Kandi testaa ­arkirutiinit

Lääketieteen opiskelijat voivat olla arvokas voimavara potilas­turvallisuuden edistäjinä.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/kanditestaa.jpg
Lääketieteen opiskelijat voivat olla hyvinkin arvokas voimavara potilas­turvallisuuden edistäjinä, uskoo Heli Tuomaala, 6. vuosikurssin lääketieteen opiskelija Oulusta.

Nuori, vasta töihin tullut lääkäri ikään kuin testaa koko systeemin toimivuuden ja sen, edis­tääkö se työnhallintaa ja siten potilasturvallisuutta.

Uransa alussa olevalta lääkäriltä kuluu suhteellisesti enemmän aikaa ja voimavaroja lääketieteellisiin kysymyksiin, jolloin työnhallinnan merkitys korostuu.

– Opiskelijat vaihtavat työssä kokemaansa mielellään keskenään ja näin syntyy oivalluksia. Esimerkiksi olisi hyvä, että myös terveyskeskuspäivystyksissä otetut röntgenkuvat katsottaisiin vielä kertaalleen virka-aikana, Tuomaala ehdottaa.

Pohjimmiltaan Tuomaalan mukaan on kyse kollegiaalisuudesta, kun virheen huomannut lääkäri ottaa sen puheeksi asianomaisen kollegan kanssa. Tuomaalan ajatukset käyvät hyvin yksiin tässä lehdessä julkaistavan tutkimuksen kanssa.

– Läheltä piti- ja poikkeamatilanteiden puheeksi ottaminen on kaikkien kannalta hyödyllistä, vain siten niistä voidaan ottaa opiksi.

Hän muistelee opiskelijatoverin nappiin osunutta ajatusta: ”Jos työssä on sattunut jokin virhe, luotan siihen, että sen huomannut kollega ottaa asian kanssani puheeksi”.

– Ilmapiiri eri työyhteisöissäni on ollut pääsääntöisesti keskustelua tukeva, tosin mitä tahansa palautetta saa työstä liian vähän, Tuomaala pohtii.

Läheltä piti -tilanteet johtuvat hänen käsityksensä mukaan harvoin puhtaasti yhden työntekijän inhimillisestä virheestä, pikemminkin koko systeemin takkuamisesta.

Anne Seppänen
Kuva: Mauri Helenius

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030