Lehti 4: Ajan­kohtai­sta 4/2011 vsk 66 s. 235

Kandi testaa arkirutiinit

Anne Seppänen

Lääketieteen opiskelijat voivat olla hyvinkin arvokas voimavara potilasturvallisuuden edistäjinä, uskoo Heli Tuomaala, 6. vuosikurssin lääketieteen opiskelija Oulusta. Nuori, vasta töihin tullut lääkäri ikään kuin testaa koko systeemin toimivuuden ja sen, edistääkö se työnhallintaa ja siten potilasturvallisuutta.

Uransa alussa olevalta lääkäriltä kuluu suhteellisesti enemmän aikaa ja voimavaroja lääketieteellisiin kysymyksiin, jolloin työnhallinnan merkitys korostuu.

- Opiskelijat vaihtavat työssä kokemaansa mielellään keskenään ja näin syntyy oivalluksia. Esimerkiksi olisi hyvä, että myös terveyskeskuspäivystyksissä otetut röntgenkuvat katsottaisiin vielä kertaalleen virka-aikana, Tuomaala ehdottaa.

Pohjimmiltaan Tuomaalan mukaan on kyse kollegiaalisuudesta, kun virheen huomannut lääkäri ottaa sen puheeksi asianomaisen kollegan kanssa. Tuomaalan ajatukset käyvät hyvin yksiin tässä lehdessä julkaistavan tutkimuksen kanssa.

- Läheltä piti- ja poikkeamatilanteiden puheeksi ottaminen on kaikkien kannalta hyödyllistä, vain siten niistä voidaan ottaa opiksi.

Lue myös

Hän muistelee opiskelijatoverin nappiin osunutta ajatusta: "Jos työssä on sattunut jokin virhe, luotan siihen, että sen huomannut kollega ottaa asian kanssani puheeksi".

- Ilmapiiri eri työyhteisöissäni on ollut pääsääntöisesti keskustelua tukeva, tosin mitä tahansa palautetta saa työstä liian vähän, Tuomaala pohtii.

Läheltä piti -tilanteet johtuvat hänen käsityksensä mukaan harvoin puhtaasti yhden työntekijän inhimillisestä virheestä, pikemminkin koko systeemin takkuamisesta.

Lue aiheesta myös sivuilta 269-73.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030