Kandit saivat parempaa taustatukea
Kesäkandien työolot ovat kohentuneet. Perehdytyksessä ja takapäivystyksen järjestämisessä on yhä puutteita, mutta suunta on hyvä.
Kesäkandien työolot ovat kohentuneet. Perehdytyksessä ja takapäivystyksen järjestämisessä on yhä puutteita, mutta suunta on hyvä.
– Takapäivystyksen ja ohjauksen järjestäminen oli viime kesänä parantunut kautta linjan edellisvuodesta, kuvaa johtaja Hannu Halila Lääkäriliitosta.
Heikko perehdytys ja ohjaus sekä horjuva takapäivystys olivat pari vuotta sitten kandien suurimpia ongelmia kesätöissä. Asetuksen mukaan kandilla pitää aina olla takapäivystäjä ja nimetty ohjaaja.
Halilan mukaan ohjaus ja takapäivystys järjestettiin aikaisempaa paremmin etenkin vuokralääkäriyrityksissä. Toissakesänä vain alle puolet vuokrafirman kautta terveyskeskuksessa työskennelleistä kandeista ilmoitti, että heille oli aina nimetty takapäivystäjä. Viime kesänä näin ilmoitti heistä 67 %.
Parantamisen varaa on silti yhä. Viime kesänä viidesosa vuokrafirman kautta työskennelleistä ilmoitti, ettei takapäivystäjä tullut pyydettäessä paikalle koskaan.
Lääkäriliitto on selvittänyt lääketieteen kandidaattien kesätyökokemuksia kahdelta kesältä ja ollut vuokralääkäriyrityksiin yhteydessä kyselyjen tuloksista.
Perehdytystä piti riittävänä kolme neljästä terveyskeskuksessa työskennelleestä kandista. Moni ilmoitti kuitenkin saaneensa vain hiukan tai ei lainkaan tosiasiallista ohjausta. Näin katsoi yksi kymmenestä kunnan kautta ja yksi viidestä vuokrafirman kautta terveyskeskuksessa työskennelleistä kandeista.
Suorassa työsuhteessa kuntaan olleista kandeista 43 % kertoi, että tutoroinnille oli varattu kiinteä aika. Perehdytys tuntui kandin mielestä herkemmin riittävältä, jos hänet perehdytettiin myös käytössä oleviin tietojärjestelmiin.
Kirjallinen työsopimus puuttui useimmilta
Kandit olivat kuitenkin varsin tyytyväisiä kesätyökokemuksiinsa. Kiitosta saivat etenkin työpaikat, joissa oli nimetyt ohjaajat, hyvä seniorituki ja hyvä ilmapiiri.
Osaa työpaikoista moitittiin kiireestä ja kovasta työtahdista, liian lyhyistä vastaanottoajoista sekä kiireisestä ja raskaasta päivystyksestä. Kaikissa työpaikoissa työaika ei riittänyt töiden tekemiseen, ja osassa palkka ei ollut neuvoteltavissa.
Peräti 60 prosenttia kesäkandeista ei ollut lainkaan tehnyt kirjallista työsopimusta.
– Kannattaisi tehdä ja sopia siinä myös palkkauksesta, Halila huomauttaa.
Suullinen sopimus on juristien mukaan yhtä pätevä kuin kirjallinen. Sen sisällöstä voi kuitenkin tulla tulkintaerimielisyyksiä. Silloin edessä on näyttöongelma siitä, kenen sanaan luotetaan.
Halila kehottaa työnantajia etsimään kesäkandeja hyvissä ajoin, sillä opiskelijat sopivat kesäsijaisuuksista entistä aikaisemmin, monet jo edellisen vuoden puolella.
Kuka saa ohjata kandia?
Kandisijaisella pitää aina olla nimetty ohjaaja. Nykyisen lain mukaan kesäkandia saa ohjata perusterveydenhuollon lisäkoulutuksen suorittanut lääkäri.
Kaksoislaillistuksesta luopumisen vuoksi nyt valmistellaan uutta asetusta siitä, millaista työkokemusta kandia ohjaavalta lääkäriltä vaaditaan.
Suvi Sariola
Kuva: Mikko Käkelä