1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Kansainvälinen helikobakteerikongressi: Infektion hoito kehittynyt nopeasti
Ajan­kohtai­sta 27/1999 vsk 54 s. 3245

Kansainvälinen helikobakteerikongressi: Infektion hoito kehittynyt nopeasti

Helikobakteerin antibioottiresistenssi ja ja infektion uudet tutkimusmenetelmät olivat keskeisiä teemoja kansainvälisessä helikobakteerikongressissa, joka pidettiin Helsingissä 1.-4.9.99. Kongressi järjestettiin kahdennentoista kerran, ja siihen osallistui noin 2 000 tutkijaa eri puolilta maailmaa. Kongressiin ottivat osaa mm. Helicobacter pylorin keksijät, professori Robin Warren ja professori Barry Marshall Australiasta. Suomen Gastroenterologiayhdistyksen vuosittaisen Siurala-palkinnon sai irlantilainen professori Colm O'Morain, joka on tutkinut helikobakteerin häätöhoidon hyötyä vatsan närästystä sairastavilla potilailla.

Helikobakteerin keksimisen jälkeen hoito on kehittynyt kovaa vauhtia. Kahden kolmen antibiootin yhdistäminen happolääkehoitoon hävittää infektion noin 90 %:ssa tapauksia. Hoidon kehittymisen vuoksi leikkaushoidot, kuten mahahermojen katkaisut tai mahan typistysleikkaukset, ovat jääneet pois. Haavataudit hoidetaan ja haavojen uusiminen voidaan estää viikon pituisen lääkekuurin avulla.

Helikobakteeri-infektion toteamista varten on kehitetty uusia menetelmiä, joissa ei tarvita tähystystutkimusta. Infektio voidaan todeta luotettavasti hengitystestillä ja verikokeella. Uusin, luotettavaksi osoittautunut menetelmä on infektion toteaminen immunologisin menetelmin ulostenäytteestä.

Lue myös

Kongressissa keskusteltiin myös ennaltaehkäisevästä hoidosta. Rokotteen kehittäminen on osoittautunut ennakoitua vaikeammaksi - helikobakteeri sijaitsee mahalaukun pinnalla, ei kudoksen sisällä. Uusimpia tutkimustuloksia ovat havainnot siitä, että helikobakteeri-infektio altistaa ihmisiä mahdollisesti myös muille taudeille, kuten sydän- ja verenkiertoelimistön sairauksille. Jotkut tutkimustulokset viittaavat taas siihen, että infektio saattaa suojella joitakin potilaita ruokatorven tulehdussairauksilta.

Etusivulla juuri nyt

Liitossa
Asiakkaat, potilaat ja pelisäännöt

Hämmentyneenä olen seurannut presidentti Trumpin koronan hoitotoimia, kirjoittaa Minna Kaarisalo.

Ajassa
Korona vaikutti lasten rokotuksiin

Pikkulasten rokotuksia annettiin keväällä vähemmän kuin viime vuonna.

Tieteessä
Vaihdevuosioireiden erotusdiagnostiikka

Tärkeimmät erotusdiagnostiikassa huomioitavat sairaudet ovat uniapnea ja kilpirauhasen toimintahäiriö.

Ajassa
Vastalääke ry aikoo laajentaa uusille paikkakunnille

Yhdistys on saanut 61 000 euron apurahan.

Tieteessä
Alzheimerin taudin ja työuupumuksen välillä yhteys?

Sairauksien taustalta löytyi osin samoja geenejä.