Ajan­kohtai­sta

Keinokudoksia räätälintyönä, Tampereelle perustetaan Kudoskorjauskeskus

Moderni kudosteknologia on siirtymässä tutkimuslaboratorioista kliiniseen potilastyöhön. Siitä uskotaan kehittyvän kolmas merkittävä hoitomuoto lääkehoidon ja kirurgian rinnalle. Tampereella käynnistää ensi vuodenvaihteessa toimintansa Kudoskorjauskeskus, joka tuottaa uuteen kudosteknologiaan perustuvia hoitokeinoja potilaille räätälintyönä.

– Uuden sukupolven kudosteknologiassa käytetään yhä enemmän bioaktiivisia materiaaleja, solunsiirtoja ja keinokudoksia, ei enää pelkästään hajoavasta materiaalista tehtyjä stenttejä ja putkia, sanoo professori Timo Ylikomi Tampereen yliopiston Solututkimuskeskuksesta.

– Jotta tällaista voidaan soveltaa, tarvitaan monen alan yhteistyötä, sekä kliinistä lääketiedettä, solubiologiaa että materiaalioppia.

Tampereen yliopiston Solututkimuskeskus on yksi Kudoskorjauskeskuksen osapuolista, muita yhteistyökumppaneita ovat Tampereen teknillisen korkeakoulun Biomateriaalitekniikan laitos sekä Pirkanmaan sairaanhoitopiiri. Yhteistyössä on mukana myös Tampereen VTT:n Tietotekniikan bioanturi -ryhmä.

Keinokudoksiin käytetään elimistön soluja – joko potilaan omia tai luovuttajan soluja tai kantasoluja – joita yhdistetään biomateriaaleihin. Kudosta kasvatetaan elimistön ulkopuolella ja se implantoidaan takaisin elimistöön.

– Keinoihosta on jo kaupallisia valmisteita, joista osa koostuu ihmisen soluista. Sen jälkeen pisimmällä kehittelyssä ovat tuki- ja liikuntaelimistön kudokset, kuten luu ja rusto. Pikkuhiljaa tulossa ovat verisuonet, sydänlihas ja neuraaliset solut, sanoo Timo Ylikomi.

– Periaatteessa tulevaisuudessa melkein minkä tahansa elimen mitä tahansa kudosta pyritään kasvattamaan ja siirtämään takaisin tai auttamaan kudosten korjaantumista.

Potilaan omia soluja käytettäessä vältytään hylkimisreaktioilta, mutta esimerkiksi luovuttajan tai alkion kantasoluista tehdyt kudokset voivat niitä aiheuttaa. Maailmalla tutkitaan mm., voisiko näitä soluja modifioimalla muuttaa niiden antigeenisuutta. Yleisistä kantasoluista tai luovuttajan soluista valmistetut, kaikille sopivat tuotteet ovat vahvasti teollisuuden tavoitteena.

MARIANNE JANSSON

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030