Ajan­kohtai­sta

Kela kannustaa haittavaikutusilmoitusten tekemiseen

Lääkärit ovat avainasemassa haittavaikutusten havaitsemisessa.

Tiiamari Pennanen
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP

Kela muistuttaa tämän vuoden lääkemääräyspalautteessaan lääkäreitä siitä, miten tärkeää on tehdä haittavaikutusilmoituksia.

Lääkärit ovat avainasemassa mahdollisten uusien haittavaikutusten havaitsemisessa ja ilmoittamisessa.

– Tämä on tärkeä aihe, jota on syytä pitää yllä, sanoo Kelan johtava ylilääkäri Janne Leinonen.

Kela valitsee vuosittain lähettämäänsä palautteeseen jonkin aiheen. Tämän vuoden aiheen syynä ei ole se, että lääkäreiden tekemiä haittavaikutusilmoituksia tehtäisiin aiempaa vähemmän tai ylipäätään liian vähän, kertoo Leinonen.

Haittavaikutusilmoituksia voi tehdä lääkkeen käyttäjä tai lääkäri.

– Ilmoituksen tekemiseen riittää epäilys. Lääkärin tai varsinkaan potilaan ei tarvitse olla varma, että jokin haitta johtuu lääkkeestä, kertoo Leinonen.

Sillä, että mekanismi haittavaikutuksista ilmoittamiseen on riittävän herkkä, pyritään keräämään tietoa ja signaaleja lääkkeiden turvallisuudesta.

– Mitä enemmän ilmoituksia tehdään, sitä paremmin harvinaisetkin haittavaikutukset voivat tulla esiin. Mieluummin tarpeeksi ilmoituksia kuin liian vähän, Leinonen sanoo.

Etenkin uusista lääkkeistä

Ilmoittamista suositellaan etenkin silloin, kun kyseessä on uusi lääke. Tänä vuonna Kelan lähettämä lääkemääräyspalaute on lähetetty kohdennetusti lääkäreille, jotka ovat määränneet tai uusineet reseptin sellaisesta uudesta lääkkeestä, joka on saanut korvattavuuden vuosina 2018–2020.

Lue myös

Haittavaikutusilmoitukset ovat keskeinen lähde, jonka kautta saadaan tietoa lääkkeiden turvallisuudesta. Kaikki Suomessa ilmoitetut lääkkeiden haittavaikutukset tallennetaan Fimean rekisteriin. Ilmoituksista arvioidaan haitan vakavuus, odotettavuus ja valmisteen myyntilupaan kohdistuvien jatkotoimien tarve.

Fimeaan tehdään vuosittain noin 5 000 haittavaikutusilmoitusta, ja siitä vajaat puolet on lääkäreiden tekemiä, kertoo Leinonen.

Suomalaistenkin tekemistä ilmoituksista tiedot etenevät EU-tasolle. Fimea lähettää haittavaikutusilmoitusten tiedot Euroopan lääkeviraston Eudra Vigilance -tietokantaan. Sitä kautta lääkkeen myyntiluvan haltija saa ne tietoonsa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030