Ajan­kohtai­sta

Kenelle allergian siedätyshoito sopii?

Allergioiden siedätyshoitoja käsittelevät jutut tiedotusvälineissä ovat varma kevään merkki.

Eräs varma kevään merkki on aller­gioiden siedätyshoitoja käsittelevien juttujen ilmestyminen tiedotusväli­neisiin. Yleislääketieteen erikoislääkäri Krista Korhonen Liedon pääterveys­asemalta ja siedätyshoitojen Käypä hoito -työryhmästä, onko ­julkisuus saanut potilaat kiinnostumaan ­aiheesta?

− Allergikot aktivoituvat ylipäänsä kevään ja ensimmäisten oireiden ­ilmaannuttua: myös reseptejä uusitaan kiivaasti. Ainakin meillä pyritään silti siihen, ettei tällaisia yhtäkkisiä kysyntäpiikkejä kauheasti muodostuisi. Aller­gian seurannan ja hoidon pitäisi olla pitkä­jänteistä ja jatkuvaa.

Kenelle siedätyshoitoja voi suositella?

− Siedätystä on syytä harkita, kun oireet eivät helpotu lääkkeillä riittävästi. Jos potilaan olo on allergiakaudella kurja nenäsuihkeesta, antihistamiinitableteista ja silmätipoista huolimatta, siedätys voi tulla kyseeseen.

− Vasta-aiheita ovat tietyt krooniset sairaudet, esimerkiksi vaikea astma. Raskauden aikana siedätyshoidossa ei voi olla.

Hoito kestää kolme vuotta. Ovatko tulokset pitkän prosessin arvoisia?

− Esimerkiksi tablettisiedätyksen tuloksistahan ei ole vielä ehtinyt kertyä pitkäaikaista näyttöä. Allergian elinikäistä paranemista ei siis voi potilaalle luvata. Oma näppituntumani joka tapauksessa on, että prosessiin ­sitoutuneet ovat varsin tyytyväisiä.

− Hoidon kestosta kannattaa keskustella heti aiheen noustua esille. Jos esimerkiksi nais­potilaalla on pienikin mahdollisuus haluta lähivuosina lapsia, hoidon lykkääminen saattaa olla järkevää. Nuorten potilaiden kanssa voi jutella siitä, ettei siedätys saisi keskeytyä vaikkapa armeijan tai opiskelu­paikkakunnan vaihdoksen takia.

− Kollegoille sanoisin, että hoitolinjat on hyvä muistutella mieleen. Allergiakauden jälkeinen seurantakäynti on syytä sopia jo etukäteen. Näin mahdollinen siedätys päästään aloittamaan nopeasti, ellei hyvin suunniteltu lääkehoito ole tepsinyt. Allerginen nuha on edelleen hieman väheksytty sairaus.

Mari Vehmanen
Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030