Lehti 21: Ajan­kohtai­sta 21/2010 vsk 65 s. 1894 - 1896

Kertakäyttöisyys vyöryy leikkaussaleihin

Kerran käytetyt ultraäänisakset suoraan roskiin? Vaativa tähystyskirurgia toi mukanaan kertakäyttöiset leikkausinstrumentit. Silti suurin osa leikkaussalien jätevuorista kertyy muusta kuin instrumenteista.

Anne Seppänen

Ultraäänisakset eivät näe juuri loppuneen tähystysleikkauksen jälkeen toista käyttökertaa. Tämä on tähystyskirurgisia leikkauksia tekevän oululaisen kirurgin

Timo Heikkisen

arkea. Etenkin tähystyskirurgiassa käytetään paljon kertakäyttöisiä instrumentteja. Vastaavia monikäyttöisiä ei välttämättä ole edes olemassa, tai niiden ominaisuudet ovat kertakäyttöisiä huonommat.

- Käytän kertakäyttöisiä instrumentteja vain silloin, kun se on välttämätöntä, koska ne ovat kalliimpia. Käytön pitää olla perusteltua, Heikkinen sanoo.

Perusteltua kertakäyttöisten porttien ja ultraäänisaksien käyttö on vaativissa tähystysleikkauksissa, kuten laihdutusleikkauksissa.

Tähystyskirurgian vaatimia pitkälle kehitettyjä välineitä on usein vaikea tai mahdoton valmistaa monikäyttöisinä ja kerta toisensa jälkeen puhdistettavina. Esimerkiksi ultraäänisaksissa on pieniä osia ja niveliä, joita on vaikea puhdistaa luotettavasti. Kertakäyttöisissä porteissa taas on kaasutiiviitä rakenteita, jotka eivät kestä puhdistamista.

Vastaavat monikäyttöiset instrumentit ovat usein ominaisuuksiltaan kankeampia, joten tähystysleikkaus sujuu helpommin ja turvallisemmin kertakäyttöisten välineiden avulla.

- Kertakäyttötroakaarien kanssa tulee selvästi vähemmän porttiongelmia ja verenvuotoja kuin monikäyttöisia troakaareja käytettäessä, Heikkinen sanoo.

Turvakulttuuri tuo kertakäytön

- Kyllä kirurgit haluavat mieluummin käyttää monikäyttöisiä instrumentteja, jos ne vain ovat kyllin hyviä, Heikkinen uskoo.

Yksi syy kertakäyttöisyyden lisääntymiseen on Heikkisen näkemyksen mukaan turvallisuuden maksimaalinen varmistaminen.

Vaikka esimerkiksi prionitartunnan riski olisi häviävän pieni, sitä ei oteta, vaan käytetään jokaisen potilaan kohdalla uutta kertakäyttöistä laitetta. Myös EU-direktiivit ja valmistajien antamat takuut edellyttävät tätä.

Hävittämistapa selvitetään heti

Sairaalassa syntyy paljon jätettä, kaikkein eniten leikkaussaleissa. Vaikka kehittynyttä teknologiaa edustavien instrumenttien kertakäyttöisyys kuulostaa hurjalta, kertyy suurin osa leikkaussalijätteestä kuitenkin muusta kuin instrumenteista.

- Perusinstrumenteista suurin osa on edelleen monikäyttöisiä. Jätettä syntyy potilaan steriilistä peittelemisestä, leikkaustakeista, myssyistä, leikkausveitsistä, imuletkuista, kanyyleista, hengitysputkista ja leikkauskäsineistä, luettelee osastonhoitaja Irma Länkinen OYS:n keskusleikkausosastolta.

- Välillä on viisaampaakin käyttää kertakäyttöisiä tuotteita. Siksi toivoisin, että kertakäyttötuotteet voisi hävittää mahdollisimman ekologisesti, Länkinen pohtii.

Samaa miettii va. osastonhoitaja Esa Alestalo Keski-Suomen keskussairaalan päivystyspoliklinikalta Jyväskylästä.

- Kysyn usein kertakäyttöisten tuotteiden myyjiltä, kuinka tuotteet kuuluu hävittää ja ovatko ne myrkyttömiä, hän sanoo.

Useimmiten kertakäyttöiset tuotteet menevät poltettaviksi tai lajitellaan muuten. Hävittämisen ekologisuus selvitetään jo tarjouskierroksilla.

Steriloida vai ostaa uusi?

Keski-Suomen keskussairaalassa haavat ommellaan edelleen monikäyttöisillä välineillä, joita päivystyspoliklinikalle on hankittu suuri määrä. Koekäytössä on joskus ollut kertakäyttöisiä välinepakkauksia.

- Kertakäyttöisiä välineitä kuluisi todella paljon. Välineiden sterilointi ja huolto tulevat edelleen halvemmiksi kuin kertakäyttöisyys, sanoo Alestalo.

Vuosien varrella on jo totuttu siihen, että monet ennen monikäyttöiset välineet ovat nykyään kertakäyttöisiä.

- Ei nykyään enää happinaamareita tai intubaatioputkia pestä, huomauttaa Alestalo.

Jotkut yksinkertaiset instrumentit, esimerkiksi kohottaja ja spekula, ovat muovisina ja kertakäyttöisinä niin halpoja, että välinehuolto tulisi kalliimmaksi kuin uuden ostaminen.

Pirkanmaalla tehdään periaatepäätöksiä

Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä pyritään hallituksen päätöksellä kestävään kehitykseen myös hankintapolitiikassa. Sairaalainsinööri

Esa Särkimäki

TAYS:sta uskoo, että päätös on hyvä selkänoja taistelussa turhaa kertakäyttöisyyttä vastaan.

TAYS:n leikkaussaleissa käytetään pitkälti monikäyttöisiä instrumentteja, mutta tähystyskirurgian instrumentit ja potilaiden steriilit peitteet ovat kertakäyttöisiä kuten muuallakin.

Pirkanmaalla on tähän asti laskettu, että kertakäyttöiset instrumentit ovat kalliimpia kuin monikäyttöiset, mutta kertakäyttöisten hinnat ovat laskusuunnassa, joten periaatteellisia päätöksiä kestävän kehityksen hyväksi tarvitaan.

- Perinteiset instrumentit ovat edelleen monikäyttöisiä, mutta kertakäyttömateriaalin määrä leikkauksissa on lisääntynyt selvästi, vahvistaa toimitusjohtaja

Olli Reimavuo

kirurgisia tarvikkeita maahantuovasta Endomed Oy:stä.

Monikäyttöisiä ja semi-monikäyttöisiä vaihtoehtojakin on markkinoilla, mutta Reimavuon havaintojen mukaan kertakäyttöisiä instrumentteja käytetään jatkuvasti enemmän etenkin vaativissa tähystysleikkauksissa. Tärkeä syy on se, että hienoimpia tähystyskirurgisia instrumentteja on hankala valmistaa monikäyttöisenä.

Myös hintaero on kaventunut kertakäyttöisten hyväksi. Usein kertakäyttöinen laite on sairaalan henkilökunnalle helpompi, koska sen voi ottaa valmiiksi koottuna pakkauksesta suoraan käyttöön. ?

Kerrasta roskiin, milloin?

Vaativa tähystysleikkaus.

Vastaavaa monikäyttöistä instrumenttia ei ole olemassa.

Kertakäyttöinen on helppokäyttöisempi tai potilaalle turvallisempi kuin monikäyttöinen.

Instrumentti on niin monimutkainen, että se on vaikea puhdistaa.

Instrumentin ominaisuudet eivät kestä puhdistamista.

Henkilökunnan ei tarvitse osata koota instrumenttia.

Kun on veritartunnan riski.

Uusi instrumentti voi olla välinehuoltoa halvempi.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030