1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Keski-Suomessa, Pohjois-Karjalassa ja Savossa vaikeuksia vastata sote-palvelujen tarpeeseen
Ajan­kohtai­sta

Keski-Suomessa, Pohjois-Karjalassa ja Savossa vaikeuksia vastata sote-palvelujen tarpeeseen

Myös mielenterveyden ongelmat ovat maan keskiarvoja yleisempiä, kertoo THL:n arvio.

Keski-Suomessa, Pohjois-Karjalassa ja Savossa vaikeuksia vastata sote-palvelujen tarpeeseen Kuva 1 / 1 Kuva: Panthermedia

Keski-Suomessa, Pohjois-Karjalassa sekä Etelä-, Itä- ja Pohjois-Savossa on sote-palvelujen tarve selvästi muuta maata suurempi, joillain alueilla maan suurin. Niin ikään mielenterveyden ongelmat ovat maan keskiarvoja yleisempiä.

Näillä alueilla on vaikeuksia vastata sote-palvelujen suureen tarpeeseen, koska kuntien rahoitusmahdollisuudet ovat heikentyneet. Palvelujärjestelmän hajanaisuus joillain alueilla ja lukuisat palvelunjärjestäjät ovat myös syinä.

Tämä käy ilmi THL:n tänään julkaisemista arvioinneista, jotka koskevat sote-palvelujen järjestämistä vuonna 2019 KYS:n erityisvastuualueen viidellä sairaanhoitopiirialueella. Vuosittain tehtävän arvioinnin painopisteitä ovat tällä kertaa muun muassa mielenterveyspalvelut ja ikääntyneiden palvelut.

THL on julkaissut aiemmin tänä syksynä arvioinnit sote-palvelujen järjestämisestä TAYS:n erityisvastuualueen kolmella alueella ja TYKS:n yliopistosairaalapiirin kolmella alueella vuonna 2019.

Terveyspalveluista tukea ikääntyneiden palveluille

Pohjois-Savo on pyrkinyt vastaamaan mielenterveyspalvelujen tarpeeseen selvittämällä aikuisten ja nuorten mielenterveyspalvelujen nykytilan koko maakunnan alueella ja laatimalla tavoitemallin alueellisesta palveluverkosta, jolla kehittää alueellista yhteistyötä.

Pohjois-Savossa olisi hyötyä terveyspalvelujen tuen lisäämisestä ikääntyneiden palveluille. Kotisairaalatoiminnan kehittäminen onkin suunnitelmissa.

THL toteaa, että Keski-Suomessa on tehty iso muutos mielenterveys- ja päihdepalveluissa. Palveluja ja ammattilaisia on siirretty erityistasolta peruspalveluihin.

Lue myös

Toinen esimerkki vastata suureen palvelutarpeeseen ja kustannuspaineisiin on THL:n mukaan Pohjois-Karjala, jossa Siun sote -kuntayhtymässä on viety pitkälle sekä hallinnollinen että toiminnallinen integraatio.

Etelä- ja Itä-Savo ovat maan ikääntyneimmät alueet. Myös palvelutarve on maan suurin. Sote-integraatio on molemmilla alueilla edesauttanut palvelujen yhteensovittamista. Etelä-Savossa integroitu sote-kuntayhtymä kattaa lähes kaikki alueen kunnat ja toimintaa kehitetään aktiivisesti. Itä-Savossa hyvänä esimerkkinä on henkilöstön joustava yhteiskäyttö ikääntyneiden ja terveyspalvelujen välillä.

Osa sairaanhoitopiirialueista on hankkimassa yhteisen potilas- ja asiakastietojärjestelmän yhtenäistääkseen alueensa tietojärjestelmiä.

Kirjoittajat
Ulla Toikkanen

Etusivulla juuri nyt

Kommentti
Ei niin harvinaisia

Monien harvinaissairauden tunnistaminen vaatii pitkälle erikoistunutta osaamista, kirjoittaa Saku Pelttari.

Ajassa
Kuvat menevät Kantaan vasta osassa maata

Kattava arkistointi tuo käyttöön vertailukuvat ja auttaa välttämään turhia tutkimuksia.

Kolumni
Infektiolääkärin uudenvuodentoive

Saan rokotteen ja uskon, että se on mahdollisuus lopettaa pandemia, kirjoittaa Reetta Huttunen.

Ajassa
Uutta koronavirusmuunnosta löydetty Helsingissä yli 20 ihmiseltä

– Nykyiset tartuntaketjut ovat selvillä, sanoo johtava asiantuntija Niina Ikonen THL:stä.

Ajassa
Maud Kuistilan palkinto Kaisu Pitkälälle

Vuoden 2021 Maud Kuistilan palkinnon saa tänään Helsingin yliopiston yleislääketieteen professori Kaisu Pitkälä.

Ajassa
Valvira ja aluehallintovirastot määrittelivät sote-valvonnan painopisteet

Valvontaviranomaisten työ painottuu tänä vuonna vanhuspalveluihin, hoitoon pääsyyn perusterveydenhuollossa, lastensuojelun sijaishuoltoon sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen.