1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Keskittämisasetuksen korjaaminen lähti lausunnoille
Ajan­kohtai­sta

Keskittämisasetuksen korjaaminen lähti lausunnoille

Lausuntoja on mahdollista antaa helmikuun 18. päivään saakka.

Keskittämisasetuksen korjaaminen lähti lausunnoille Kuva 1 / 1 Kuva: Sami Perttilä

Sosiaali- ja terveysministeriö ehdottaa muutoksia keskitysasetukseen siten, että eri leikkauksille ja toimenpiteille säädetyissä lukumäärissä olisi mahdollista joustaa asetuksessa säädettyjen edellytysten täyttyessä. Muutokset koskisivat lonka ja polven tekonivelleikkauksia, selkäkirurgiaa sekä rinta- ja paksusuolisyöpäleikkauksia.

Lukumäärissä joustaminen olisi mahdollista, jos erityisvastuualue katsoo jouston välttämättömäksi. Sairaalassa pitää olla erikoisalan ympärivuorokautinen päivystys ja sen tulee varmistaa toiminnan laatu, potilasturvallisuus, osaaminen ja hoidon kokonaisuus yhteistyössä yliopistosairaalaa ylläpitävän sairaanhoitopiirin kanssa. STM:n mukaan asiasta tulee sopia terveydenhuoltolain mukaisesti erityisvastuualueen erikoissairaanhoidon järjestämissopimuksessa.

STM ehdottaa asetusta muutettavaksi myös siltä osin, että vaativat ja harvoin tarvittavat leikkaukset ja toimenpiteet keskitettäisiin jatkossa alueellisesti viiteen yliopistolliseen sairaalaan, kun asetuksen nykymuotoilussa leikkaukset voitaisiin keskittää myös erityisistä syistä muuhun vastaavan tasoiseen sairaalaan.

Yliopistollisiin sairaaloihin keskitetään ne leikkaukset ja toimenpiteet, joita tehdään alle 200 kappaletta koko Suomessa vuosittain.

Lue myös

Keskittämisasetuksen muuttaminen oli myös Lääkäriliiton hallitusohjelmatavoitteissa. Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitusohjelmassa on sovittu, että keskussairaaloiden päivystystoiminta ja osaajien riittävyys turvataan tarvittaessa erityisin päätöksin koskien niin kutsuttua keskittämisasetusta vaarantamatta sosiaali- ja terveydenhuollon toimivaa kokonaisuutta tai potilasturvallisuutta.

Keskittämisasetuksen ongelmana on ollut, että kun leikkauksia keskitetään yliopistosairaaloihin, keskussairaaloista katoavat osaajat.

Lausuntoja voi antaa helmikuun 18. päivään saakka.

Keskittämisasetuksen muutosten on tarkoitus tulla voimaan kesäkuun 1. päivä.

Kirjoittajat
Tuomas Keränen

Etusivulla juuri nyt

Liitossa
Lääkäriliitto sai uusia kunniajäseniä

Lääkäriliiton valtuuskunta kutsui kunniajäseniksi Kirsti Pakkalan, Heikki Pälven ja Hanna Salmenpohjan.

Liitossa
Lääkäriliiton kollegiaalisuuspalkinnot Ilkka Kunnamolle ja Sirpa Lindroosille

Palkinnot luovutettiin ­Lääkäriliiton 110-vuotisjuhla­tilaisuuden ­yhteydessä Helsingissä.

Ajassa
Hallitus varautuu koronavirukseen rahalla ja koordinaatioryhmällä

THL on päivittänyt tällä viikolla laboratorio- ja toimintaohjeita koronavirukseen liittyen.

Ajassa
HUS nosti riippumattomuuden ykköseksi

– Silloin kun jokin koulutus katsotaan tarpeelliseksi, ensisijaisesti HUS kustantaa itse henkilökuntansa osallistumisen siihen, sanoo Piia Aarnisalo.

Ajassa
Mitä Lääkäriliitto minulle merkitsee?

Kolme lääkäriä kertoo liiton merkityksestä ja siitä, millaisia ajatuksia liiton juhlavuoden teema terveys ja kestävä kehitys herättää.

Ajassa
Jäsen uskoo vahvaan liittoon

Pirkko Miettinen kertoi Omin sanoin -haastattelussa, että Lääkäriliitosta on ollut helppo saada apua.