Ajan­kohtai­sta

Kiekkojoukkueen lääkäri päivysti 7 viikkoa putkeen

– Leirit ja MM-kisat tiesivät seitsemän viikon lähes yhtämittaista päivystystä 24 tuntia vuorokaudessa, tiivistää urheilulääkäri Harri Hakkarainen keväänsä Suomen jääkiekkomaajoukkueen lääkärinä.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/HarriHakkarainen_pieni.jpg

Suomen pisimpiä yhtämittaisia päivystyksiä tekevät lääkärit löytyvät urheilumaajoukkueista.

– Leirit ja MM-kisat tiesivät seitsemän viikon lähes yhtämittaista päivystystä 24 tuntia vuorokaudessa, tiivistää urheilulääkäri Harri Hakkarainen keväänsä Suomen jääkiekkomaajoukkueen lääkärinä.

Kultamitali palkitsi vaivat moninkertaisesti, sillä Hakkarainen on elänyt joukkueen mukana muutenkin kuin lääkärinä. Alunperin valmentajakoulutuksen saanut Hakkarainen veti Bratislavassa miehille jäätä edeltävät lämmittelyt.

– Nyt voi sanoa, että se kannatti. Meillä ei ollut koko kisan aikana yhtään lihas- tai nivusrevähdystä. Kun tunnen pelaajia Venäjän ja Tsekin joukkueesta, tiedän, että siellä tilanne oli ihan toisenlainen. Suomalaispelaajat ovat tässäkin asiassa tunnollisia. Kun lämmittelyn tärkeyden heille perustelee, he tekevät sen kisojen ulkopuolellakin, hymyilee viime kauden Venäjän jääkiekkoliigan lääkärinä toiminut Hakkarainen.

Ompeleita ja probiootteja

Mediajulkisuuteen lääkäri ponnahtaa yleensä vain silloin, kun jotain dramaattista tapahtuu.

– Pohjatyö kuitenkin alkoi jo viime syksynä, jolloin aloin pitää joukkueelle luentoja ravitsemuksesta, lihashuollosta ja tarttuvien tautien ehkäisystä. Ne saattavat tuntua sivuseikoilta pelaamisen rinnalla, mutta esimerkiksi vatsataudit ja flunssat eivät ole kisoissa todellakaan pikku juttu. Esimerkiksi probioottien tehosta on ristiriitaisia tutkimustuloksia, mutta meidän joukkueessa niitä syötiin, eikä sairasteltu, Hakkarainen kertoo.

Dramaattisiakin tapahtumia jääkiekon kaltaisessa kovassa lajissa aina sattuu. Hakkaraisen mukaan Suomi selvisi kuitenkin tänä vuonna vähällä.

Leo Komarovin saama luistimen viilto käteen oli vamma, jossa sattuman kauppaa vältyttiin hermo- tai valtimovammalta. Komarovilla oli sattumalta juuri tässä kädessään muovinen rannetuki aiemman vamman takia. Ompelin 15 sentin avohaavan pukuhuoneessa ja sitten kiirehdittiin paikalliseen sairaalaan, jossa oli heti käsikirurgi meitä vastassa, kuvailee Hakkarainen dramaattisia hetkiä.

Hakkaraisen mukaan muutama muukin keikka sairaalaan jouduttiin tekemään, muun muassa pelaajan kaulaan osuneen iskun seurauksena ilmenneiden hengitysvaikeuksien takia.

– Vaikka Itä-Euroopan terveydenhuollossa on omia ongelmia, tällaisiin suurkisoihin selvästi satsataan. Mitään odottamisia ei tarvittu, ja aina oli vastassa erikoislääkäri ja kaikki tarvikkeet löytyivät kädenkäänteessä, kehuu Hakkarainen.

Toilailut olisivat saaneet jäädä väliin

Hienosti taistelleen joukkueen puolesta Harri Hakkarainen on harmissaan, että MM-kultajuhlinta kääntyi pelaajien humalatilan arvioinniksi ja paheksunnaksi.

– Joidenkin henkilöiden käytös ei ole millään tavalla puolusteltavissa, se on selvä. Jälkiviisaana voi sanoa, että jonkun olisi joukkueen johdossa pitänyt ottaa vastuu myös alkoholinkäytöstä. Lapset ja nuoret seuraavat tarkkaan ihailemiensa urheilijoiden käyttäytymistä, eikä nähty esimerkki ollut nyt ihailtava.

– Mutta pitäisi muistaa, ettei moite koske koko joukkuetta. Ja se fiilis voiton jälkeen oli niin hurja, että se yksinkertaisesti vei mukanaan. Kun nyt katsoo pelaajia, jotka kiertävät Suomea paikallisissa mitalijuhlissa, niin harmittaa heidän puolestaan, ettei media ole kiinnostunut siitä, miten hienosti he nyt käyttäytyvät, Hakkarainen pahoittelee.

Hiihtodoping oli aikansa tuote

Harri Hakkarainen kommentoi Lääkärilehdelle myös parhaillaan oikeudessa puitavaa maastohiihdon dopingjupakkaa. Hän tuntee hiihtourheilunkin, sillä toimi Lahden tapahtumien jälkeen myös hiihtomaajoukkueen lääkärinä.

Mieluiten hän olisi painanut tapahtuneen jo unholaan.

– Dopingjupakka on käräjillä liian myöhään. Kun nyt oikeudessa puidaan lääkäreiden toimia, niin aikoinaan sallitutkin toimenpiteet joutuvat outoon valoon, koska ne ovat nykyisin kiellettyjä. Toimista on paljastunut tuomittaviakin asioita, mutta silti kaipaisin malttia keskusteluun, sanoo Harri Hakkarainen.

Ulla Järvi kuva: Terveystalo

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030