Lehti 17: Ajan­kohtai­sta 17/2012 vsk 67 s. 1316

Kilpailu leimaa lääkärien parisuhteita

Lääkäriparien arkipäivän riidat liittyvät usein oman ajan käyttöön. Puolison kanssa kilpaillaan sekä arjessa että uralla.

Ulla Toikkanen

Pariskunnat ovat yleensä joko komplementaarisia tai symmetrisiä. Komplementaariset pariskunnat täydentävät toisiaan, kun taas symmetrisiä parisuhteita luonnehtii kilpailu.

Vaativan erityistason psykoterapeutti Sirkku Tukiainen on työssään huomannut, että lääkärien parisuhteet ovat useimmiten symmetrisiä - erityisesti silloin, jos kyseessä on kahden lääkärin suhde.

- Tällainen kilpailu voi saada kiihtyessään erikoisiakin muotoja, tietää Tukiainen, jonka vastaanotolla lääkärit ovat yliedustettuina. Tukiainen puhui aiheesta Tampereen lääkäripäivillä.

Tavallisesti lääkäriparit kilpailevat siitä, kumman ura asetetaan etusijalle, kumpi pääsee ensimmäisenä tekemään väitöskirjaa tai erikoistumaan. Kiistoja syntyy myös siitä, kumman työn vaatimalla paikkakunnalla asutaan.

- Pariskunnan arjessa symmetrinen kilpailu näkyy monesti esimerkiksi kiistana kotitöiden jakamisesta, tyyliin "mehän sovimme, että molemmat hoitavat omat pyykkinsä". Myös vastuu lastenhoidosta aiheuttaa erimielisyyksiä.

Jokaiselle vaativaa työtä tekevälle oma aika on tärkeää. Tukiainen on huomannut vastaanotollaan, että lääkäriparien arkipäivän riidat liittyvät usein juuri oman ajan käyttöön, sitä omaa aikaa kun on niin vähän.

Tunneälyä voi oppia

Tukiaisen mukaan kypsä parisuhde ei ole komplementaarinen eikä symmetrinen, vaan tarpeeksi erillinen. Terapiassa nimenomaan terve erillisyys on tavoitteena. Hänen mielestään parien pitää kuvainnollisesti polkea samaan suuntaan ja molempien täytyy tehdä oma työnsä.

- Lääkärin ammatillinen koulutus tähtää siihen, että lääkäri kykenee valmistuttuaan ratkaisemaan asioita, jotka voivat olla elintärkeitä. Lääkärin on pidettävä epävarmuuden tunteet omana tietonaan. Tästä jämäkästä roolista saattaa olla vaikea heittäytyä kotona tarvitsevaksi ja haavoittuvaksi.

Sirkku Tukiaisen mukaan lääkärien vaikeus ilmaista omaa tarvitsevuuttaan saattaa näkyä esimerkiksi niin, että heidän on vaikea hakea apua. Tukiainen on niin ikään havainnut, että monet lääkärit lääkitsevät itseään alkoholilla ja lääkkeillä, jotka pahentavat parisuhteen pulmia.

Tukiainen tähdentää, että kahden lääkärin parisuhteessa on mukana aina paljon älyä. Kuitenkin myös tunneälyä tarvitaan.

- Tunneälyllä tehdään ihmeitä parisuhteen hyväksi. Onneksi sitä on mahdollista oppia.

Lue myös

- Jämäkästä roolista saattaa olla vaikea heittäytyä kotona tarvitsevaksi ja haavoittuvaksi, sanoo Sirkku Tukiainen.

Lääkärin puoliso on usein lääkäri

Lääkäri 2008 -kyselyn mukaan mieslääkärien puolison yleisin ammatti oli lääkäri ja toiseksi yleisin oli opetusalan ammatti. Kolmanneksi yleisimpiä olivat muu terveydenhuoltoala ja sairaanhoitaja. Tarkastelun kohteena olivat vuosina 1997-2006 laillistetut lääkärit.

Naislääkärien puolison tavallisin ammatti oli tekninen ala. Seuraavaksi yleisin puolison ammatti oli lääkäri. Sekä miehillä että naisilla puolison ammateista hieman yli viidesosa sijoittui ryhmään ”muu ammatti”.

Sekä mies- että naislääkäreillä oli keskimäärin 1,4 lasta. Vastaajista 32 % ilmoitti, ettei heillä ole yhtään lasta. Useimmilla lapsia oli kaksi, kolme lasta oli 13 %:lla.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030