Ajan­kohtai­sta

Kipu vie eläkkeelle

Kipuongelmien ennaltaehkäisy ja tehokas hoito voisivat vähentää työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymistä, osoittaa Helsingin yliopistossa tehty tutkimus.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/vanhus_ja_polvi_pixmac000065173485.jpg

Kipuongelmien ennaltaehkäisy ja tehokas hoito voisivat vähentää työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymistä, osoittaa Helsingin yliopistossa tehty tutkimus. Erityisesti krooninen kipu näyttää olevan merkittävä tekijä eläkeprosessissa.

Pain -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa selvitettiin kivun merkitystä työkyvyttömyyseläkkeelle hakeutumisessa. Kipu sellaisenaan ei riitä eläkkeen perusteeksi, joten sen merkitys eläkkeelle hakeutumisessa on jäänyt epäselväksi eikä sitä ole aikaisemmin juuri tutkittu. Tutkija Peppiina Saastamoinen muistuttaa, että kipu on kuitenkin erityisesti tuki- ja liikuntaelinsairauksissa se tekijä, joka haittaa työntekoa eniten.

Tutkijat jakoivat eläkkeelle jääneet kolmeen ryhmään sen mukaan, oliko eläkepäätöksen perusteeksi kirjattu tuki- ja liikuntaelinsairaus, mielenterveyden häiriö vai jokin muu pitkäkestoinen sairaus. Lisäksi tutkimuksessa tarkasteltiin kaikkia työkyvyttömyyseläkkeitä yhtenä ryhmänä. Tutkimuksessa oli mukana 6 258 yli 40-vuotiasta Helsingin kaupungin työntekijää, jotka olivat osallistuneet Helsinki Health Study -tutkimukseen vuosina 2000–2002. Noin kahdeksan vuotta kestäneen rekisteriseurannan aikana 594 henkilöä jäi työkyvyttömyyseläkkeelle.

Tulosten mukaan kroonisella kivulla oli selvä ja itsenäinen yhteys eläkkeelle jäämiseen. Tämä yhteys säilyi, vaikka tutkimuksessa huomioitiin mahdollisimman kattavasti muut työkyvyttömyyseläkkeelle hakeutumiseen ja kivun kokemiseen vaikuttavat tekijät, kuten pitkäkestoiset sairaudet, työolosuhteet ja ammattiasema. Erityisen vahvana kivun vaikutus näkyi tuki- ja liikuntaelinsairauksien vuoksi eläkkeelle jääneillä.

Myös akuutilla kivulla näytti olevan jonkin verran merkitystä eläkkeelle siirtymiseen, mutta huomattavasti vähemmän kuin kroonisella kivulla.

Saastamoinen arvioi, että kipuongelmien ennaltaehkäisyyn ja kivunhoitoon pitäisi kiinnittää huomiota nykyistä enemmän. Ennaltaehkäisy ja ajoissa aloitettu kivunhoito voisivat estää monta työkyvyttömyyseläkettä.

Hertta Vierula

Kuva: Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030