Kipulääkkeiden pakka meni sekaisin
Perinteisiin tulehduskipulääkkeisiin liittyy kohonnut sydänkohtauksen riski. Riski on samaa luokkaa kuin koksibilääke rofekoksibilla, jonka valmistaja poisti markkinoilta juuri sydänriskin takia.
Näin kertovat kaksi uutta tutkimusta, joiden tulokset hämmentävät nyt tutkijoita ja lääkäreitä.
Suomalaisen tutkimuksen mukaan tavallistenkin tulehduskipulääkkeiden pitkäaikainen käyttö nostaa sydäninfarktin suhteellisen riskin 1,4-kertaiseksi.
Englantilais-italialaisen tutkimuksen mukaan pitkäaikainen ja runsas ibuprofeenin ja diklofenaakin käyttö nostaa sydänkohtausriskin kaksinkertaiseksi, ja sama pätee koksibilääkkeisiin. Naprokseeni osoittautui turvallisimmaksi, sillä siihen ei liittynyt sydänvaikutusten riskiä.
- Jos koksibien ja tavallisten tulehduskipulääkkeiden vaarat todella ovat yhtä suuria, pitäisi käyttää koksibilääkkeitä. Niiden maha- ja suoliverenvuodon riskit ovat muita pienempiä, farmakologian professori
Ilari Paakkari
Helsingin yliopistosta toteaa.Paakkari suhtautuu kuitenkin epäilevästi tavallisten tulehduskipulääkkeiden riskeistä kertoviin tuloksiin. Hän kaipaa niiden teoreettista selittämistä. Kysymykseksi jää esimerkiksi, miksi pieni asetyylisalisyylihappoannos suojelee valtimotukoksilta.
BMJ:ssä (2006;332:1302) julkaistun ulkomaisen tutkimuksen mukaan tavallisiin tulehduskipulääkkeisiin liittyvät sydänhaitat ovat yhtä yleisiä kuin mahahaitat, eli niiden vaara kasvaa kolmella ihmisellä tuhatta käyttäjää kohti vuoden mittaisessa käytössä.
Kansaneläkelaitoksen reseptitiedoston mukaan Suomessa on noin miljoona reseptillä saatavien tulehduskipulääkkeiden käyttäjää vuosittain, joten infarktiriskin ryhmään kuuluisi 3 000 suomalaista.
Tulevatko koksibit taas?
Suomalaistutkimuksen yksi tekijä, ylilääkäri
Arja Helin-Salmivaara
Lääkehoidon kehittämiskeskuksesta Rohdosta pitää tulosten mukaista infarktivaaraa vähäisenä yksilötasolla, jos henkilöllä ei ole muita sydänsairauksien riskitekijöitä.- Väestötasolla tulos on merkittävä, koska tulehduskipulääkkeitä käytetään paljon ja infarktisairastavuus on muutenkin korkea, hän sanoo.
Helin-Salmivaara näkee tulokset mielenkiintoisina koksibien kannalta, mutta ei ota kantaa siihen, pitäisikö markkinoilta vedetyt koksibit tuoda takaisin. Hänestä koksibien paremmasta mahaturvallisuudesta ei ole vielä yksiselitteistä näyttöä arkipäivän käytössä.
Paakkarikaan ei vedä vielä johtopäätöksiä. Hänen mukaansa koksibien haitat on tutkittu poikkeuksellisen perusteellisesti, ja nyt on perinteisten tulehduskipulääkkeiden vuoro. Tuoreet tutkimukset nostavat useita kysymyksiä.
- Tulehduskipulääkkeiden ympärillä pyörivät aika suuret intohimot ja rahat. Siitä seuraa, että tutkimus ei aina edusta aivan neutraalia kantaa, hän muistuttaa.
Suomalainen tutkimus perustuu hoitoilmoitus-, resepti- ja erityiskorvausoikeusrekistereihin vuosilta 2000-2004, ja se julkaistiin European Heart Journalin verkkoversiossa. BMJ:ssä julkaistu tutkimus pohjautuu laajaan meta-analyysiin.
Tulehduskipulääkkeitä käsitellään tarkemmin Lääkeinfo-palstalla Lääkärilehden 16.6. ilmestyvässä numerossa 34/2006 Helin-Salmivaaran ym. artikkelissa Mitä nyt sydänpotilaalle kipulääkkeeksi?