Kirurgi pärjää väsyneenäkin
Tutkimuksen mukaan kohtalainen univaje ei heikennä välittömästi rutiinityöstä suoriutumista tai oppimiskykyä. Odottamattomissa tilanteissa voi kuitenkin tulla ongelmia.
Kohtalaisesta univajeesta kärsivä kirurgi selviää tutuista tehtävistä ja pystyy oppimaan myös uusia tehtäviä, kertoo American Journal of Surgery -lehdessä julkaistu tutkimus.
Väsyneenä työskentely kuitenkin kuormittaa enemmän kognitiivisesti, mikä voi tuottaa ongelmia odottamattomissa tilanteissa.
Satunnaistettu tutkimus käsitti 31 lääketieteen opiskelijaa. Väsyneiden ryhmään joutuneet saivat nukkua yöllä alle kaksi tuntia. Leikkaustilanteessa käytettiin simulaattoria. Uneliaisuutta mitattiin ESS-testillä (Epworth Sleepiness Scale) ja kognition kuormitusta NASA TLX -menetelmällä.
Väsyneiden koehenkilöiden arvot nousivat molemmilla mittareilla, mutta tehtävistä suoriutumisessa ja oppimisessa ei ollut eroa virkeisiin nähden.
Aiheesta on ristiriitaisia tuloksia. Yleisesti katsotaan, että lääkärin univaje voi aiheuttaa virheitä ja heikentää potilasturvallisuutta.
Tutkijoiden mukaan yksi selitys väsyneiden koehenkilöiden hyvälle suoriutumiselle voi olla, että he olivat ärtyneempiä, ja vihaisuus saattaa parantaa lyhyistä psykomotorisista tehtävistä suoriutumista.
Miia Soininen