Klamydian vaikutus hedelmällisyyteen riippuu immuunivasteesta
Yksilölliset erot perimässä vaikuttavat sekä klamydian aiheuttaman puolustusreaktion voimakkuuteen että klamydiaperäisen hedelmättömyyden taudinkuvaan.
FM Hanna Öhmanin väitöstutkimuksessa selvisi, että yksilölliset erot perimässä vaikuttavat klamydiaperäisen hedelmättömyyden taudinkuvaan. Kyseiset perintötekijät liittyvät myös klamydian herättämän puolustusreaktion voimakkuuteen.
Tutkimuksessa havaittiin, että yksilölliset erot puolustusreaktion voimakkuutta säätelevien interleukiini-10:n (IL-10) ja tuumorinekroositekijän (TNF) geeneissä vaikuttavat munanjohtimien kudosvaurioiden vakavuusasteeseen. Vakavalle kudosvauriolle altistavat geenimuodot lisäävät taipumusta voimakkaaseen tulehdusreaktioon klamydialla infektoiduissa soluissa. IL-10:n ja TNF:n lisäksi perinnölliset erot interferoni-gamma (IFN-γ) välittäjäainetta koodaavassa geenissä selittävät yksilöllisiä eroja puolustusreaktion voimakkuudessa.
Tutkimuksessa määritettiin verisoluista välittäjäainegenotyyppejä ja mitattiin klamydian herättämiä puolustusreaktioita 536 naisella. Näistä 164 oli hedelmöityshoidoissa käyneitä naisia, joilla oli vatsaontelontähystyksessä todettu eriasteisia munanjohdinvaurioita. Verrokkeina oli verenluovuttajia ja raskaana olevia naisia.
Klamydia on maailmanlaajuisesti yleisin sukupuoliteitse tarttuva bakteeritauti. Suomessa klamydiatartuntoja ilmoitetaan vuosittain yli 13 000.
FM Hanna Öhmanin väitöskirja "Immunogenetic risk factors of Chlamydia-iduced tubal factor infertility (Perimän vaikutus immuunivasteen säätelyyn klamydiaperäisen hedelmättömyyden tautimekanismeissa)" tarkastetaan Oulun yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa 7.9. klo 12.
Kuva: Pixmac