Lehti 47: Ajan­kohtai­sta 47/2011 vsk 66 s. 3553

Kohdunkaulan syövän seulonnan uudistus seisahtui ministeriöön

Ulla Järvi

Suunnitelmat HPV-rokotusten aloittamiseksi ja kohdunkaulan syövän seulontojen uudistamiseksi ovat Suomessa jo pitkällä. Nyt ne ovat kuitenkin pysähtyneet sosiaali- ja terveysministeriön seulontatyöryhmän pöydälle.

- THL:n asettama papilloomavirustautien torjuntatyöryhmän selvitys ja sen pohjalta annetut suositukset on hyväksytty THL:ssa kansallisessa rokotusasiantuntijaryhmässä sekä STM:n tartuntatautien neuvottelukunnassa. Ministeriön seulontaryhmä sen sijaan ei ole kelpuuttanut suosituksen perusteita eli lähinnä matemaattista mallinnusta, johon suositukset perustuvat, kertoo THL:n torjuntatyöryhmän puheenjohtajana toiminut HYKS:n naistentautien klinikkaylilääkäri

Pekka Nieminen

.

Torjuntatyöryhmä esitti kaikkien 11-12-vuotiaiden tyttöjen rokottamista ja seulontojen laajentamista nykyistä nuorempiin eli 25-vuotiaisiin naisiin ja nykyistä vanhempiin eli 65-vuotiaisiin naisiin. Lisäksi työryhmä suositteli yli 35-vuotiaiden naisten joukkoseulontoihin HPV-testiä nykyisen papa-kokeen sijasta.

Lausunto tämän vuoden puolella

STM:n seulontatyöryhmän puheenjohtajana toimiva johtaja

Liisa-Maria Voipio-Pulkki

sanoo, että seulontatyöryhmä käsittelee asiantuntijatyöryhmänsä laatimaa lausuntoluonnosta joulukuun ensimmäisen päivän kokouksessaan. Valmistelussa kuullaan myös THL:n asiantuntijaryhmän jäseniä mm. kustannusvaikutusten mallinnuksesta. Tavoitteena on antaa lausunto vielä tämän vuoden aikana.

- Seulontatyöryhmän puheenjohtajana odotan, että maan huippuasiantuntijat pystyisivät esittämään yhteisen, näyttöön perustuvan lausunnon rokotusten ja seulontojen käytöstä kohdunkaulasyövän ehkäisyssä, sanoo Voipio-Pulkki.

Hän myös muistuttaa, että Suomessa tilanne on nyt varsin hyvä. Ennen isoja muutoksia on tarkoin arvioitava toimenpiteiden vaikutukset, edellytykset ja oheisvaikutukset.

- Toimeenpanopäätöksiä joudutaan joskus tekemään myös todennäköisyyksien varassa. Silloin tulee ennakoida ne ajankohdat, jolloin uusia tutkimustuloksia on odotettavissa ja tilanne pitää arvioida uudelleen, Voipio-Pulkki toteaa.

Pekka Nieminen kertoo, että THL:n asiantuntijaryhmän arvion mukaan rokotuksen kustannukset olisivat ensimmäisenä vuonna noin 8-9 miljoonaa euroa, koska myös 13-15-vuotiaat tytöt rokotettaisiin ensimmäisenä vuonna.

Lue myös

- Sen jälkeen vuosikulut arvioitiin noin 2 miljoonaksi euroksi. Nyt kuitenkin Ruotsissa käyty hankintariita on laskenut rokotevalmistajien hintoja, joten kulut alenisivat varmasti meilläkin, arvioi Nieminen.

Lancet Oncology -lehdessä vastikään julkaistussa tutkimuksessa (online first) nuorilla naisilla, jotka eivät olleet vielä saaneet HPV-tartuntaa, rokote ehkäisi 93 prosenttia CIN3-asteisista solumuutoksista ja 100 prosenttia lieriöepiteelisyövistä (AIS) HPV-tyypistä riippumatta.

- Jos järjestelmälliset rokotusohjelmat kattavat suuren osan varhaismurrosikäisistä ennen kuin he aloittavat seksielämänsä, HPV-rokote vähentää merkittävästi kohdunkaulan syövän esiintyvyyttä. Tämä todennäköisesti sallisi seulontaohjelmien muuttamisen, kun muutos tehtäisiin rinnan rokotestrategian kanssa, selittää yksi johtavista tutkijoista, professori

Matti Lehtinen

Tampereen yliopistosta.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030