Kolaritilanne haastaa lääkärinkin
Kolaripaikalla auttaminen – yllättäen, vapaa-ajalla ja ilman välineitä – on varsin vaativaa lääkärillekin. Miten tilanteessa pitäisi toimia?
Ensihoitolääkäri Antti Kämäräisen mukaan vapaa-aika ei muuta lääkärinetiikan perusajatusta, jonka mukaan potilaan hyvinvointi on ensisijaisessa asemassa. Keskeinen periaate on myös se, että omasta turvallisuudesta pitää huolehtia.
– Auttajasta ei saa tulla autettavaa, oli lääkäri sitten vapaa-ajalla tai töissä, toteaa TAYS:ssa työskentelevä Antti Kämäräinen, joka puhui aiheesta Tampereen lääkäripäivillä.
Kämäräisen mielestä uusien onnettomuuksien ehkäisy kolaritilanteissa on erityisen tärkeää. Muuta liikennettä on varoitettava, ja onnettomuuspaikalla pitää liikkua varovaisesti. Esimerkiksi liikenteen keskelle ei saa mennä kävelemään.
Lisää apuvoimia mahdollisimman pian
Tilanteiden äkillisyys, mahdollisesti oman turvallisuuden vaarantuminen ja käytettävissä olevien resurssien vähyys rajoittavat lääkärin mahdollisuuksia hoitaa potilasta. Lisää apua täytyykin hälyttää mahdollisimman aikaisin.
– Tapahtumat pitää kuvata rauhallisesti hätäkeskuspäivystäjälle. Jos kolarissa on useampia osallisia, on tärkeää välittää arvio potilaiden lukumäärästä ja mahdollisesti vakavasti loukkaantuneiden tilasta.
Ratkaisevimmat hoitotoimenpiteet ovat yksinkertaisia. Lääkärin on punnittava oman osaamisensa taso ja potilaalle mahdollisesti koituva hyöty tai haitta.
– Ennen apuvoimien paikalle tuloa pitää aukaista loukkaantuneen ilmatiet leukaperistä kohottamalla, tyrehdyttää suuret verenvuodot ja kääntää tajuton potilas kylkiasentoon, jos tämä on auton ulkopuolella. Jos potilas on tajuton, eikä hengitä normaalisti, tulee epäillä elottomuutta ja aloittaa puhallus-paineluelvytys, Kämäräinen sanoo.
Lääkäriltä edellytetään enemmän
Jokainen onnettomuuspaikalle osuva tai siihen osallisena oleva on velvollinen hankkiman apua, jos siihen kykenee.
– Laki terveydenhuollon ammattihenkilöistä sanoo lisäksi, että lääkäreillä on velvollisuus antaa kiireellisen hoidon tarpeessa oleville apua. Tietysti pitää arvioida, millaisesta avuntarpeesta on kyse ja mikä on oman osaamisen taso. Lääkäreiltä edellytetään onnettomuustilanteissa kuitenkin lähtökohtaisesti enemmän taitoa kuin maallikoilta, kertoo Lääkäriliiton lakimies Hannele Pöyry.
Pöyryn mukaan ensihoitolääkäriltä odotetaan onnettomuustilanteessa enemmän osaamista kuin esimerkiksi ihotautilääkäriltä.
– Lääkäriliitossa ei ole tietoa siitä, että lääkäreille olisi tullut vahingonkorvausvelvollisuuksia onnettomuustilanteissa toimimisesta.
Ulla Toikkanen
kuva: PantherMedia